Artikel

Vandrerute: Linjer i Landskabet

Turen til dig, der vil opleve den smukke natur, der også findes midt på øen, kombineret med en forståelse for, hvordan Bornholms fascinerende landskab er blevet skabt.

Gitte Holtze

Vandrer og friluftsfreak samt journalist, foredragsholder og forfatter til "Jeg Lever" om Gittes vandring ad Pacific Crest Trail og "Gå Langt", en guidebog til lange vandringer.

Trekandtell.dk

Foto: RUBOW arkitekter

Fakta om ruten

Varighed:
To timer
Længde:
Cirka 5 km (rundtur)
Sværhedsgrad:
Middel. Det meste af turen er nem, men der er enkelte strækninger langs Læså, som er kuperede/kan være smattede
Egnet til barnevogne og kørestole:
Nej
Parkering:
Ved NaturBornholm og på parkeringspladsen ved Limensgade 21
Toilet:
På begge parkeringspladser
Adgang til vand:
Ja, på toiletterne på Naturbornholm og nær Aakirkeby Campingplads
Underlag:
Asfalt, markvej, natursti og trampesti
Særlige bemærkninger:
Der findes også to kortere ruter på henholdsvis 2,3 og 3,4 km. Sidstnævnte er en tur for dig, der er særlig interesseret i Bornholms geologiske historie.

 

 

Kort over ruten

Herunder kan du downloade en pdf med et A4 kort over ruten.

 

Rutebeskrivelse

Området omkring Aakirkeby midt på Bornholm er ikke det, der er mest befærdet vandremæssigt. Men det er synd, for lige her ved Aakirkeby findes der en vandrerute, som det bestemt er værd at gå.

Det er en rundtur, så der er flere steder at parkere – det oplagte er dog ved oplevelsescenteret om Bornholms geologiske historie, NaturBornholm. Som meget apropos også er det, ruten Linjer i Landskabet går ud på: At vise, hvordan øen blev til.

Fra parkeringspladsen går du forbi NaturBornholm-bygningen til stien, der løber bag bygningen. Drej til venstre og følg den, til du når en markvej, som du skal til højre ad. Herfra er ruten markeret med overdimensionerede STI-skilte – først hen over enge og så ud på en landevej, inden du kommer ind i det smalle stykke skov, der omgiver Læså.

Naturen på den smalle sti langs åen er en oplevelse i sig selv, men bemærk også de mange typer landskab: den grå skifer, som er tegn på fossiler fra en dyregruppe, der uddøde for 450 millioner år siden, det brune lag bentonit, som er vulkansk aske, sandsten, forskellige bjergarter og en masse andet, som du kan blive klogere på ved at downloade appen Linjer i Landskabet, der indeholder lydfiler med fortællinger om de steder af geologisk interesse, du passerer på ruten. Flere steder er der bænke med skilte, som angiver, hvilken type geologi du kan se der.

Vandrerute: Linjer i Landskabet

Der er sat bænke op flere steder på ruten.

 

Efter godt 7 km drejer du til højre væk fra Læså og følger landevejen nogle kilometer. Ruten her er ikke skiltet, så hav appen med kortet ved hånden, så du ikke går forkert.

Sidste stop lige før NaturBornholm er Klintebakken, også kendt som brudlinjen mellem Nordbornholms granitundergrund og den sandstensundergrund, der er på det sydlige Bornholm. Lige her findes den forkastning i landskabet, som er resultatet af det jordskælv, der for over 200 millioner år siden fulgte efter spændinger i jordskorpen. Det er også kort herfra, du kan se en forstenet havbund, som den så ud for 540 millioner år siden.

Klintebakke - Linjer i landskabet

Klintebakke

Følg den brede sti tilbage til NaturBornholm.

 

Steder på ruten

På denne vandreruter vil du bl.a. kunne besøge følgende steder:

1

NaturBornholm

NaturBornholm er et oplevelsescenter om Bornholms tilblivelseshistorie, natur og geologi. Det ligger ved Klintebakken i Aakirkebys sydlige udkant. Se åbningstider her

2

Den Fennoskandiske Randzone

Har du lyst til at skræve over 1,2 milliarder år, så oplev den Fennoskandiske Randzone i udkanten af Aakirkeby.

3

Johannes Dam & Søn

Johannes Dam & Søn har eksisteret siden 1855. I fem generationer har de bagt lækre brød, kiks og kager. Oplagt at tage med på en god vandretur i smuk natur. Se åbningstider her

Find flere vandreruter

Bornholm er et paradis for dig med interesse for oplevelser i naturen. Find flere ruter på Bornholm herunder...

Tema
Bornholms vandreguide - få tips til de bedste vandreruter her
Tema
Læs alt om vandring på Bornholm her
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00