Den Fennoskandiske Randzone

Har du lyst til at skræve over 1,2 milliarder år, så oplev den Fennoskandiske Randzone i udkanten af Aakirkeby.

Prøv at skræve over 1,2 mia år ved NaturBornholm
Ved Klintebakken udenfor oplevelsescentret NaturBornholm i Aakirkeby kan du skræve over 1,2 milliarder år – her dukker nemlig brudlinien op, som deler øen i det urgamle nordbornholmske granitfjeld og det sydbornholmske sandstenslag, der er 1200 millioner år yngre. Og faktisk er dette ikke bare en bornholmsk, men en europæisk brudlinie!

På Bornholm er brudlinien synlig
Den Fennoskandiske Randzone starter i Skagerrak og går midt gennem Bornholm og fortaber sig i Sortehavet. På Bornholm er brudlinien synlig – lige under jordoverfladen – så uden for oplevelsescentret NaturBornholm kan du altså bogstaveligt talt skræve over 1200 millioner år.

Bornholms undergrund er opdelt i to
Gennem Bornholms undergrund er der en todeling. På den nordlige del kan man se det urgamle grundfjeld og på den sydlige del af øen kendetegnes geologien ved yngre aflejringer (primært sandsten). Denne overgang i undergrunden skyldes store jordskorpebevægelser for omtrent 2-300 millioner år før vores tidsregning. På det tidspunkt var Bornholms undergrund ikke opdelt endnu, men blot en del af hele den store europæiske kontinentplade.

Europas kontinentplade giver efter for Afrikas pres
På et tidspunkt begynder den Afrikanske kontinentplade at presse på Europa sydfra. Europas nordlige del med det skandinaviske grundfjeld ligger dog så urokkeligt fast, at noget må briste. Til sidst giver Europa efter for Afrikas pres og kollapser tværs over. Dette ses den dag i dag ved forskydninger og forkastninger i jordlagene over en 50-150 km bred zone tværs gennem Europa. Denne ”kollapszone” kaldes for Tornquistzonen eller den Fennoskandiske Randzone.

Social:

Information

Åbningstider denne uge:

Ingen tilgængelige åbningstider for denne uge.

Tlf. + 45 5694 0400

E-mail naturbornholm@naturbornholm.dk

Web 367ture.dk

Limensgaden 2

3720 Aakirkeby

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00