Artikel

4 steder på Bornholm som er perfekte til astrofotografering

Bornholm er måske et af de bedste steder i Danmark til, at opleve nattehimlen og tage astrofotografi (fotografering af stjernehimlen)

Asp Stefan

Lokal fotograf

stefanasp.com

Bornholm er ikke officielt anerkendt som en dark sky park, men øen er nok et af de bedste steder i Danmark, hvor du kan tage billeder af stjernehimlen. Dette skyldes, at øen befinder sig midt i Østersøen og der er meget lidt lysforurening fra kunstigt lys.

Lysforurening opstår når byer  oplyser natten med stærkt kunstigt lys. Lyset kastes op i himlen og udvasker alle de flotte stjerner. Derfor opleves stjernehimlen bedst i områder uden gadelamper og tæt bebyggelse.

På Bornholm er der mange steder uden gadelamper og lysstøj. Det gør øen helt perfekt til, at opleve nattehimlen og fotografere stjernerne. Jeg synes, at de bedste steder er langs den smukke kyst, hvor du vender kameraet ud mod havet. Her er der kun enkelte skibe, som lyser op i nattemørket. Der findes dog også gode områder midt på øen, men mine fire favoritsteder er alle er langs den bornholmske kyst.

 

Praktiske råd om stjernefotografering

Du kan tage billeder af stjerne både med et dyrt kamera og din mobiltelefon. Det kræver dog et kamerastativ (tripod), så kameraet/mobilen kan holdes helt stille mens billedet tages. Med et kamera skal du bruge 500-reglen (500 rule) til at udregne din eksponeringstid, så du undgår at stjernene bliver lange streger på billedet. Med en mobiltelefon kan du følge guiden her (iPhone).

 

Sæson for stjernekiggeri

Der er perioder af året, hvor Mælkevejen og planeterne kan ses bedst på nattehimlen. På Bornholm er Mælkevejens kerne mest tydelig omkring marts-april måned, men man kan få flotte skud af nattehimlen i alle vintermånederne. I vintermånederne er stjernehimlen ofte meget tydelig. Her kan man også tage billeder af stjernetåger og galakser.

 

Se flere billeder på min Instagram-profil

Jeg har taget flere billeder af den bornholmske stjernehimmel, landskab og dyreliv. Følg mig på min Instagram @stefanaspcom eller besøg min hjemmeside stefanasp.com.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Stefan (@stefanaspcom)

4 steder på Bornholm med en flot nattehimmel

Jeg har udvalgt fire steder på Bornholm, som både er lette at komme til med bil (selv midt på natten), har meget lidt lysstøj og har flotte omgivelser.

1

Hammershus Borgruin

Der er gratis adgang til Hammershus hele året, og om natten er borgruinen ofte helt øde. Borgen giver et flot silhuet mod nattehimlen.

2

Kultippen

Et månelandskab, som du finder midt mellem Rønne og Hasle. Begge byer giver et flot orange lysskær i horisonten, som giver en flot baggrund på billederne.

3

Sose Strand

På Sose Strand, og i det nærliggende område, er der næsten ingen lysstøj og en flot udsigt langs Bornholms kyst.

4

Skansen på Havvej

Syd for Hasle ligger der en skanse med en flot gammel kanon. Den kan give en flot forgrund til dine billeder.

Tema
Kold luft og varmt tøj: Oplev nattehimlen over Bornholm
Tema
Oplev vinterøen Bornholm
Tema
Disse 10 vinteraktiviteter på Bornholm for par bør du prøve
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00