Artikel

4 steder på Bornholm som er perfekte til astrofotografering

Bornholm er et af de bedste steder i Danmark til astrofotografering.

Stefan Asp

Lokal fotograf

stefanasp.com

Bornholm er ikke officielt anerkendt som en Dark Sky Park, men øen er et af de bedste steder i Danmark hvor der kan tages billeder af stjernehimlen. Dette skyldes øen befinder sig midt i Østersøen og derfor er der langt til nærmeste storby og den lysforurening, som resten af Danmark er ramt af.

Lysforurening opstår når der er byer eller andre områder med stærkt kunstigt lys om natten. Dette lys kastes op i himlen og gør stjerne og mælkevejen sværere at se. De bedste steder at opleve stjerne her på jorden er steder uden gadelamper og bebyggelse.

På Bornholm er der mange steder uden gadelamper og lysstøj, så øen er helt perfekt til at opleve nattehimlen og fotografere stjernerne. De bedste steder er langs kysten, hvor kameraet vendes ud mod havet, hvor kun enkelte skibe kaster lys op mod himlen. Der findes dog også gode områder midt på øen, men her i artiklen har jeg udvalgt mine fire favoritsteder som alle er langs kysten.

Praktiske råd

Hvis man vil tage billederne af stjerne kræver det et DSLR-kamera og en tripod, så kameraet kan holdes helt stille mens billedet tages. Man skal helst også have et objektiv med en blænde på omkring F1.4-2.8 (også kendt som “aperature” eller F-værdien på dit kamera). Man kan bruge 500-reglen (500 rule) til at udregne, hvor lang tids eksponering ens objektiv kan klare før stjerne begynder at blive til lange streger på billedet.

Sæson

Vil man have de gode billeder af stjernehimlen på Bornholm, så er der perioder af året, hvor Mælkevejen og planeterne er mere synlige. På Bornholm er Mælkevejens kerne mest tydelig omkring marts-april måned, men man kan få flotte skud af nattehimlen i alle vintermånederne.

4 steder på Bornholm med flot nattehimmel

Disse steder er lette at komme til med bil (selv midt på natten) og har meget lidt lysstøj.

1

Hammershus borgruin

Der er gratis adgang til Hammershus hele året og om natten er borgruinen helt øde. Borgen giver et flot silhuet mod nattehimlen.

2

Kultippen

Rent månelandskab mellem Rønne og Hasle. begge byer giver et flot orange lysskær i horisonten uden at det støjer for meget.

3

Sose Strand

På Sose Strand og i det nærliggende område er der ingen lysstøj og en flot udsigt langs Bornholms kyst.

4

Sorthat kanonbatteri på Havvej

Syd for Kultippen ligger der flere skanser med et kanonbatteri. Med bil kan man køre langs Havvej og parkere lige ved siden af batteriet.

Se flere fotografier af Stefan Asp

Stefan er lokal fotograf og har taget flere fra Bornholm.

Tema
Kold luft og varmt tøj: Oplev nattehimlen over Bornholm
Tema
Oplev vinterøen Bornholm
Tema
Disse 10 vinteraktiviteter på Bornholm for par bør du prøve
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00