Gitte Holtze
Vandrer og friluftsfreak samt journalist, foredragsholder og forfatter til "Jeg Lever" om Gittes vandring ad Pacific Crest Trail og "Gå Langt", en guidebog til lange vandringer.
Trekandtell.dkVarighed:
To-tre timer
Længde:
Cirka 6 km (rundtur)
Sværhedsgrad:
Mellem. Enkelte (meget) kuperede strækninger og sumpet i vådt vejr.
Egnet til barnevogne og kørestole:
Nej
Parkering:
På parkeringspladsen ved Lilleborg og ved Gamleborg
Toilet:
Nær Christianshøjkroen
Adgang til vand:
På toilettet nær Christianshøjkroen
Underlag:
Primært brede skovstier
Særlige bemærkninger:
Ruten er inddelt i to sløjfer, så det er muligt at forkorte turen ved kun at gå den ene.
Følg de røde markeringer fra parkeringspladsen ved Lilleborg mod det fine traktørsted Christianshøjkroen. Kort før kroen drejer ruten til højre ind i den ældste del af Almindingen og passerer lige forbi både den store vandgran og den over 6 meter høje Prinsestøtte af granit, hugget til ære for Christian d. 5 i 1688. Begge står i området Christianshøj på din vej mod ruinerne af Gamleborg.
Gamleborg var i vikingetiden Bornholms hovedfæstning og ligger på en svært tilgængelig klippeknude på kanten af Ekkodalen. Den består i dag kun af resterne af enkelte bygninger og volde. Hold derfor godt øje med de røde markeringer – ruten går tværs gennem ruinerne og slår herefter en række sving ad brede skovstier videre gennem Almindingen.
Når du når asfaltvejen mod Rytterknægten, bliver terrænet mere vanskeligt: følg markeringerne stejlt nedad i temmelig ujævnt (og absolut ikke barnevognsegnet) terræn til Lilleborg.
Rytterknægten er Bornholms højeste punkt
Tag eventuelt en pause ved Lilleborg, den gamle kongeborg med den særlige historie: Den eksisterede kun som kongeborg i godt 100 år, inden den i 1200-tallet blev afbrændt og har siden været en ruin. Den ligger på en 16 meter høj klippeknold, og fra toppen har man en fin udsigt ned over blandt andet søen med det særlige navn Pølsesø nedenfor.
Udsigt udover Pølsesø
Efter Lilleborg starter anden “sløjfe” på turen: Kryds over den asfalterede og ofte trafikerede vej mellem Rønne og øens østlige del og gå ind i skoven.
Følg de røde prikker rundt ad skovvejene og gør et stop ved endnu en af Bornholms imponerende rokkesten. Denne vejer 16 tons, men kan ikke længere umiddelbart rokkes.
Ruten er en rundtur, men er anlagt i to sløjfer, der næsten møder hinanden i midten, så har du ikke tid eller lyst til at gå hele turen, kan du nøjes med den ene halvdel; den flotteste, men også den mest kuperede og potentielt sumpede er turen forbi Gamleborg og Lilleborg.
På denne vandreruter vil du bl.a. kunne besøge følgende steder:
Den bornholmske borgruin Lilleborg ligger strategisk velplaceret på en isoleret klippeknude midt i Almindingen.
Borgruinen Gamleborg er placeret på en svært tilgængelig klippeknude på kanten af Ekkodalen i Almindingen, og er den ældste kongeborg på Bornholm.
Tag på tur i Ekkodalen på Bornholm. Den smukke Ekkodal er Bornholms største sprækkedal.
Læg vejen forbi Rytterknægten i Almindingen på Bornholm - det er øens højeste punkt!
Ekkodalshusets Cafe Genlyd er stedet, hvor tiden hverken kommer eller går, og hvor maden tilvirkes fra bunden. "Uden dikkedarer", som vor farmor altid sagde. Og det betød ikke gourmet - men "gourmæt". Se åbningstider her
Bisonstien - mød en bison i skoven En vandretur i Almindingen på 12 kilometer i bisonernes tegn.
Bornholm er et paradis for dig med interesse for oplevelser i naturen. Find flere ruter på Bornholm herunder...