Artikel

Oplev nattehimlen over Bornholm

Stjerner kan ikke lyse uden mørke

Ruslan Merzlyakov

Astrofotograf

Som en der ikke fotograferer andet end stjerner og går på jagt efter nattehimmelfænomener, glæder jeg mig hvert år til de kolde og mørke efterårs- og vintermåneder. For de er mine to yndlingssæsoner, når det kommer til stjernekiggeri, oplevelse af den majestætiske Mælkevej og jagt efter Nordlys. Dagene bliver kortere, men vi får længere tid til at nyde vores fantastiske og unikke nattehimmel.

Bornholm på ønskelisten

Siden jeg begyndte at interessere mig for astrofotografering tilbage i 2011 (og især for natlandskaber), har Bornholm altid stået på min ønskeliste blandt alle de smukkeste lokationer i Norden. Lokationerne skal, selvfølgeligt, udforskes og opleves gennem kameraobjektivet. På trods af at jeg altid har villet dertil, gik mit ønske først i opfyldelse i oktober 2020. Her tog jeg en smuttur til Bornholm, hvilket var en fantastisk oplevelse og det var hvert sekund værd.

Stjernehimlen om efteråret og vinteren

Det danske efterårsvejr kan være uforudseligt, men hvis man tager chancen, kan der være en stor sandsynlighed for at opnå succes. At køre mere end 500 km fra Mors til den danske ø i Østersøen med formålet at fotografere stjerne-natlandskaber midt i oktober måneden kunne ende enten med glæde eller med en skuffelse – og den Bornholmske natur var fyldt med magi. Selvom vejret bød på regnbyger og stormende kuling det meste af tiden, om natten var det stadig muligt at opleve stjernelys, ro og stilhed. Udover de mange Mælkevejs-billeder som jeg var heldig at tage af de smukke Bornholmske motiver, skete der også noget helt specielt: turens kulmination bestod af det sjældne, og fuldstændigt uforventede, Nordlys-show. For de sidste 7 år har jeg nemlig fotograferet Nordlys mere end 50 gange alene i Nordjylland, men ude ved Hammershus Slotsruin på 55°N var det min allersydligste oplevelse af Nordlyset!

3 steder du skal stjernehimlen på Bornholm

Bornholm er fyldt med unikke motiver og de mest fascinerende landskaber i Danmark – og det tager altså flere dage alene at udforske øens Nordvestlige kyst. Af de steder, jeg nåede at opleve i løbet af mit korte ophold på øen, har jeg allerede fundet mine favoritter:

1. Hammershus slotsruin

Hammershus er det dejligt nemt at finde rundt i mørket ved hjælp af de brede gangstier, der giver mulighed for at kommer hele vejen op til slottet. Synet af de 800-års gamle slot under stjernehimlen giver helt unikke følelser!

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Ruslan Merzlyakov (@astrorms) den

2. Opalsøen

Opalsøen findes tæt ved Allinge og har gode parkeringsforhold. Tager man en tur rundt om søen, så er det muligt at opleve flere motiver under de forskellige dele af vores egen galakse – og er du heldig med vejret, kan du faktisk se stjernerne spejlet i søen, når det er helt vindstille.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Ruslan Merzlyakov (@astrorms) den

3. Gudhjem

Gudhjem er nok en af de mest unikke lokationer i hele Danmark med den danske version af Hesteskosvinget, på Bornholm kaldet Serpentinervejen.  På bakketoppen finder du en bænk, fra hvilken du kan nyde den fantastiske udsigt i kombination med den stjernerige himmel. Det skal lige nævnes, at både i efteråret og vinteren står Mælkevejen præcis over den smukke kurvede vej.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Ruslan Merzlyakov (@astrorms) den

Stjernehimlen på Bornholm i efteråret

Efterår er den bedste tid til at nyde vores stjernehimmel på Bornholm, fordi du kan opleve både sommer- og vinterstjernebilleder. Om aftenen vil du se Mælkevejen stå som en søjle, der rejser sig, lige over horisonten. Efter midnat vil vinterhimlens mange stjernebilleder begynde at lyse op, som maling på et lærred.

I løbet af det sene efterår går solen ned tidligere og tidligere, men det er en god ting for stjernekiggeri – for så er der nemlig ingen grund til at holde sig vågen til langt ud på natten og først starte sine observationer dér. Allerede i oktober kan man nyde Mælkevejen fra klokken 19.

I oktober måned kan du se meteorsværmen Orioniderne og dem med en stjernekikkert eller et godt kamera kan se andromedagalaksen.

Den bornholmske vinternat

Om vinteren dominerer mørket himlen over hele Danmark – specielt på Bornholm! Nætterne er meget lange, og det er en rigtig god ting, hvis man vil ud i mørket og observere stjernerne.

Når luften bliver koldere og renere, vil du se stjernerne flimre som diamanter, da bitte små ispartikler fylder den sprøde vinterluft. Følg linjen fra Orion-bæltet ned mod venstre, og du vil finde nattehimlens klareste stjerne – Sirius. Når stjernen rejser sig over horisonten, vil du måske tænke, at det er en UFO! Den flimrer kraftigt på grund af stjernens kraftige lysstyrke, når den stråler gennem Jordens atmosfære.

Den største af alle meteorsværme, Geminiderne, viser sin fulde styrke midt i december med op til 120 farvede ildkugler per time. Selv om radianten ligger i hjertet af Tvillingernes stjernebillede, vil man alligevel kunne se meteorer flyve over hele himlen. Er du på Bornholm lige inden juleaften, så kan du også se Ursidernes meteorsværm.

Gode apps og hjemmesider til stjernehimlen

Er du ikke super skarp til at genkende stjernebillederne og finde Andromedagalaksen, så fortvivl ikke. Der er heldigvis udviklet en lang række apps, som hjælper dig med at finde stjernebilleder og de fænomener der er værd at se efter den nat du er ude. Her er tre apps jeg kan anbefale:

Du kan også følge udsigten til Nordlys på aurora-service.eu eller aurora-alerts.com. Selvom mange ting gentager sig årligt på vores nattehimmel, så sker der fra tid til anden nogle helt særlige fænomener – f.eks. i 2020, hvor kometen C / 2020 F3 (også kaldet ‘NEOWISE’ mange steder) kunne ses i en periode. Hvis du følger med på spaceweather.com er du altid opdateret.

Om forfatteren

Ruslan Merzlyakov er en professionel og prisvindende astrofotograf med mere end 7-års erfaring indenfor fotografering af nattehimlen. Han er kåret til Astronomy Photographer of the Year (2017, 2018, 2019) og fået Dark Sky Prisen 2019.

Som pioner og førende fotograf i natlandskabs-genren i Danmark, har Ruslans værker været publiceret i flere nationale samt internationale medier, heriblandt NASA, National Geographic, BBC, Forbes, TV2, DR1, Digital Foto og mange andre. Ruslan Merzlyakov har samarbejdet med bl.a. VisitDenmark, Visit Norway, Vordingborg og Thisted Kommuner, Aarhus Universitet og Dark Sky Møn.

Se flere astrofotos på hans Instagram her @astrorms

 

Tema
Her er 4 steder på Bornholm som er perfekte til astrofotografering
Tema
Tag på en forlænget weekend for to denne vinter
Tema
Oplev andre sider af vinterøen Bornholm
Tema
Disse 10 vinteraktiviteter på Bornholm for par bør du prøve
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00