Artikel

Kyststien: Fra Hasle til Sandvig

Dette er en af kyststiens mest idylliske etaper og den fysisk mest krævende - På turen kommer du forbi små fiskerlejer og overvældende natur.

Nyttig information om turen

Dette er en af kyststiens mellemlange etaper, og måske også en af de mest krævende. Du vil til tider gå gennem meget bakket terræn, men hele tiden tæt på kysten med storslået udsigt over vandet.

Her får du – i kort form – de vigtigste informationer om kyststi-etapen fra Hasle til Sandvig:

Ruten

Hasle – Helligpeder – Teglkås – Gines Minde – Jons Kapel – Vang – Slotslyngen – Hammershus – Hammerhavn – Hammerknuden – Salomons Kapel – Hammerodde Fyr – Sandvig

Længde og sværhedsgrad

Hasle – Vang, ca. 7 km (svær)
Vang – Hammerhavnen, ca. 6 km (middelsvær)
Hammerhavnen – Sandvig, ca. 5 km (middel)
I alt en strækning på ca. 19 km.

Start / Slut

Turen starter ved Hasle havn og slutter på parkeringspladsen ved Sandvig Familie Camping. Turen varer ca. 5-6 timer.

Rutebeskrivelse og flere tips

Denne strækning langs kyststien er på ca. 19 km og kan opdeles i flere underafsnit. Så snart du kommer lidt højere op i landskabet ved Jons Kapel har du en fantastisk udsigt over Østersøen og i klart vejr helt over til Sverige, som kun ligger ca. 40 km væk. Herunder får du en rutevejledning for etapen og tips til nogle af de seværdigheder, som du kommer til undervejs på din rute. Du kan klikke på billederne for at få mere information om de enkelte steder.

Her er rutebeskrivelsen og undervejs kommer du forbi disse seværdigheder:

1

Hasle havn

Udgangspunktet for denne etape ad kyststien er Hasle havn. Hasle er etapens eneste mulighed for at handle dagligvarer, men på turen vil der være caféer, kiosker og restauranter.

2

Helligpeder

Fra Hasle Havn og den flotte Marina går du op ad serpentinervejen, oppe i rundkørslen drejer du af til venstre (mod nord) og går over fodgænger og cykelbroen. Følg cykel- og kyststien ud af byen, hvor du kommer ned til kysten og den gamle issø-terrasse. Det er det gamle strandafsnit, da havoverfladen var noget højere for mange tusinde år siden. Fortsæt ad kyst- og cykelstien til den asfalterede vej, der leder dig ind til Helligpeder Fiskerleje og siden videre til Teglkås, som senest i 2015 har dannet filmkulisse til en tysk TV-film.

3

Jons Kapel

Fra Teglkås går du videre langs kysten til Gines Minde, hvorefter cykel- og kyststien bliver meget bakket. Når du er kommet op ad den stejle bakke følger du skiltningen og kyststien til Jons Kapel - og du bør absolut se denne klippeformation. Vær opmærksom på, at du skal ned og op ad en meget stejl trappe.

OBS: Kort før Jons Kapel adskilles cykel- og kyststi. Fortsæt ad kyststien.

4

Vang Havn

Fra klippeformationen Jons Kapel fortsætter du ad kyststien til Blåskinsdalen og de gamle granitbrud i Ringebakkerne, som i dag er et rekreativt naturområde, hvor der bl.a. er Mountainbike-spor og muligheder for klippeklatring. På vej forbi bruddet kommer du over DGI-broen, hvorfra du har en flot udsigt over området. Fortsæt længere gennem skoven ned til Vang vandmølle og selve fiskerlejet Vang.

OBS: I bruddet er der et shelter, hvor man kan overnatte.

5

Hammershus

Fra Vang hedder det næste mål Hammershus borgruin. Etapen fortsætter fra Vang Havn langs stenstranden indtil du når Danmarks 3. højeste vandfald, der hedder Pissebækken. Fra vandfaldet skal du op ad den lange trappe, hvorefter du går videre gennem Slotslyngen, som tidligere hørte til selve Hammerhus slot. Området er i dag ejet af staten og forvaltes af Naturstyrelsen. Du kan allerede se dit næste mål, men du skal lige krydse Mølledalen inden du arbejder dig op ad den stejle og fritliggende klippeknude, hvorpå selve Hammershus troner. Tag dig god tid til at opdage området og det mægtige fæstningsværk fra 1200-tallet.

OBS: Hammershus besøgscenter har café og toiletter. Ved Finnedalshuset nord for Vang finder du desuden en primitiv lejrplads, hvor du kan slå telt op.

6

Salomons Kapel

Oppe fra Hammershus fortsætter du igen ned til kysten og du kommer til Hammerhavnen, hvorfra der tidligere blev udskibet granit. Gå over parkeringspladsen og fortsæt til du kommer op ad kyststien igen. Fortsæt nu rundt om Bornholms nordligste spids, Hammerknuden. Salomons kapel blev bygget i middelalderen til de mange fiskere, der holdt sildemarked her.

OBS: På Hammerhavn findes café og kiosk, samt mulighed for bad. Ved Hammersø, ikke langt fra havnen findes et shelter til overnatning.

7

Sandvig havn

Fra Salomons kapel fortsætter du ad kyststien til du kommer rundt om Hammerodde og når til Hammerodde fyr og den tidligere forsvarsskanse. De gamle tjenesteboliger til fyrpersonalet er i dag private sommerhuse. Nu kommer du til en smal asfalteret vej, som også kaldes for tjenestevejen. Følg denne til du kommer ned til slutningen af etapen - byen Sandvig. Selve Sandvig havn var i efteråret 2015 hovedkulisse for en tysk TV-spillefilm.

OBS: I Sandvig finder du mange caféer og overnatningsmuligheder. Benyt vores app hvor du under Temaer kan finde Overnatningssteder på Kyststien.
Fortsæt evt. yderligere 1,7 km til Allinge.

App: Bornholm - Den Officielle Rejseguide til iOS

Med denne app, udgivet af Destination Bornholm, får du alt, hvad du skal vide om Bornholm. Og i app’en finder du gode og nyttige tips til overnatning, spisesteder, indkøbsmuligheder og transport på din vej langs kyststien.

Gratis

Litteratur om kyststien på Bornholm

Ønsker du flere informationer og kortmateriale til kyststien på Bornholm, så kan vi anbefale to bøger, som begge kan købes i vores webshop eller hos turistinformationerne på øen:

 

 

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00