Artikel

Klassiska Bornholm för par

Bornholms traditionsrika attraktioner är alltid lika spännande. Hammerhus, rundkyrkor, Christiansø och sillrökerier, och en utflykt till de med okända delarna av Bornholm kan tillföra romantiska och rofyllda inslag till semestern.

Norra spetsen av Bornholm döljer många vackra platser

Hammershus och Hammerknuden bjuder på en totalupplevelse med borgens imponerande karaktär och spännande historier, spetsat med en promenad i bergsliknande områden med fågelfjäll och en makalös utsikt.

Hammerhavnen är en dold pärla. En båttur till klippkustens grottor visar upp Bornholm som Danmarks svar på italienska Capri. Den som har tid och ork för ännu mer kan gå runt Hammerknuden och landa i sommarens kryddiga dofter, stora vidder, vibrerande energi och skiftande vyer som hela tiden överträffar varandra.

Bornholm har fyra rundkyrkor; Nyker, Nylars, Østerlars och Olsker. Kyrkorna uppfördes mellan 1150-1250, samtidigt som Hammershus. Här kan besökaren känna historiens vingslag eller roa sig med att fundera över varför kyrkorna byggdes överhuvudtaget. Historikerna menar att de uppfördes som en kombination av kyrka, fästning och tillflyktsort medan nya teorier antyder att Tempelriddarna har byggt både rundkyrkorna och Hammershus.

Nordens första havfästning Ertholmene

18 kilometer nordost om Bornholm ligger Christiansø och Frederiksø och väntar med sin sagolika värld som nästan ser ut som den gjorde under havsfästningarnas hektiska tid mellan 1684 och 1856. Här hittar ni ett levande samhälle med 100 invånare, skola, krog, camping, matbutik med mera. Och i år står dessutom nyrenoverade Store Torn färdigt som ännu en spännande turistattraktion.

Få mångfoldiga matupplevelser på Bornholm

Sillrökerierna slingrar sig längs kusten och bjuder på äkta bornholmsk matkultur. På Hasle rökeri röks sillen på gammaldags vis i öppna skorstenar. Följ med på en guidad tur där det berättas om rökningen, den bornholmska sillrökningshistoriken och historiska byggnader.

Kobbla helt av i den bornholmska naturen

Söker du lugn och ro? Hällristningarna på Madsebakke vid Allinge och det imponerande Moseløkken Stenbrud vittnar om två spännande epoker i Bornholms historia.
De gamla köpstädernas och fiskelägenas små slingrande gator med 200-300 år gamla hus utgör den perfekta miljön för en avkopplande promenad. Längs vägen kan du roa dig med att titta in i de mysiga trädgårdarna som dignar av sydeuropeiska växter som fikonträd, mullbärsträd med mera. Växterna trivs bra i Bornholms långa och varma sensommar.

Och ännu mer avkoppling hittar du i öns skogar. Almindingen med sina bisonoxar, Ekkodalen och öns högsta punkt, Rytterknægten, Paradisbakkerne med sin urskogsliknande natur och de många små sjöarna som påminner om norra Skandinavien. Rø Plantage med sitt djupa stilla lugn och den sagolika konstgjorda sjön. Fridfullt, exotiskt och nästan djungelliknande miljö hittar du i öns sprickdal med bland annat vattenfallen i Døndalen och Kobbeådalen.

Vid badväder kan du bege dig till Dueodde som bjuder på finkornig vit sand och höga klitter, bountystranden vid Balka eller kanske norra Bornholms skyddade klippvikar med sandstränder som för tankarna till Grekland. Kombinera gärna en utflykt till de branta Helligdomsklipporna och de hemlighetsfulla grottorna med ett besök på Bornholms Kunstmuseum.

Klassiska Bornholm för par

1

Hammershus

På en stejl klippeknude - på Bornholms nordspids - står de imponerende ruiner af middelalderfæstningen Hammershus. Et yndet udflugtsmål for hele familien.

2

Østerlars rundkirke

Velkommen til Østerlars Rundkirke - Bornholms og Danmarks største rundkirke!

3

Christiansø

Besøg verdens første flådebase og et imponerende fæstningsværk fra 1684. En endagsudflugt til fæstningsøerne Christiansø og Frederiksø – Danmarks østligste punkt.

4

Hasle Røgeri

Nyd lækre røgvarer hos Hasle Røgeri.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00