Artikel

Guide til kystfluefiskeri på Bornholm

Et eldorado for kystfluefiskeren

Gordon Henriksen

Journalist, lystfisker

megalops.dk

Bornholm kan være en udfordring. Her er mulighed for at fange kæmpemæssige sølvblanke havørreder, men der skal også arbejdes for sagen, og gerne langs kyststræk, som er vindeksponerede og hasarderede af vadefiske. Der kan naturligvis fanges fisk på kyststræk, der ikke er vindeksponerede, men det er som regel på kystpladser med pålandsvind, at de helt store fisk bliver landet.

Langs Bornholms sydvest-vendte kyster findes en række kystpladser med relativt lavt vand, hvor der kan vadefiskes og kastes udover badekar, revler, rev og tangskove. Her kan fluefiskeren have godt fiskeri i forårsmånederne. Ellers gælder det generelt om at finde nogle kystpladser med nær tilknytning til dybt vand, og så ellers opsøge oprørt vand – for det er som oftest på pladser med farvet og oprørt vand, fiskene søger ind for at fouragere.

Som kystfluefisker på Bornholm et det vigtigt at væbne sig med det helt rigtige udstyr til at kaste og fiske i høj sø og kraftige vinde – langs kyststræk, som ikke nødvendigvis er lette at vade. Til det afsøgende fiskeri langs revler og i store vige, er vaders en forudsætning. Her kan et par neoprenwaders med filtsåler og studs anbefales. De sikrer nemlig et godt relativt godt fodfæste på alt fra våde klipper til blæretang og rullesten.

Hvad flueudstyret angår, skal det understøtte bevægeligt og afsøgende fiskeri. Bornholms ørreder færdes ofte i større eller mindre stimer, og det er dem, man skal forsøge at lokalisere. For at effektivisere afsøgningen, kan et skydehoved-setup anbefales. Udover at sikre relativt lange kast med kort aftræk, så er skydehoveder også gode til at skære igennem vinden.

Alt efter vindforholdene vil en 9’ #6 eller 9’ #8 udrustning fungere fint. Fluehjulet bør være af den slidstærke type, der tåler elementernes rasen. Derudover skal det være forsynet med rigelige mængder backing og en god bremse. Bornholm leverer nemlig havørreder af skræmmende størrelser hvert år – og der er også en vis sandsynlighed for at en fuldvoksen laks pludselig hugger. Hvad liner angår, er et intermediate skydehoved, som lægger sig umiddelbart under den værste bølgegang, oplagt. Forfanget bør være et sted mellem 3 og 4,5 meter og ende ud i en 0.25 fluorocarbon spids.

I tillæg til selve flueudrustningen er en linekurv essentiel. Under det afsøgende fiskeri hindrer den nemlig, at din løsline hægter op omkring klipper, sten og blæretang, eller at den slår knuder på sig selv i brændingen.

Fluefiskesæsonen strækker sig fra slutningen af oktober og frem til slutningen af april, og i de allerkoldeste måneder sværger mange af de lokale til mindre fluer i pink, chartreuse og pearl nuancer. Ellers er det typisk fiskeimitationer som gælder.

 

Tema
Læs mere om kystfiskeri på Bornholm
Tema
Få tips til sikker kystfiskeri på Bornholm
Tema
Få et overblik over lystfiskeri på Bornholm
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00