Artikel

Fakta om Bornholms havørred

Bornholms selvreproducerende havørredbestande

Bornholm har i alt 28 gydevandløb, som forsyner de lokale havørredbestande med fantastisk opvæksthabitat. Havørredbestandene består af vilde, selvreproducerende fisk, som bærer på den oprindelige havørredgenetik fra området. Og her er tale om en solid og hårdfør havørredstamme, som er perfekt tilpasset Bornholms unikke klima og som trives. Dette bunder blandt andet i et stort organiseret frivilligt arbejde med fokus på bevarelse og beskyttelse af gydevandløbene – og er forstærket yderligere på grund af god forvaltningspolitik. De frivillige hjælper til med at sikre fri passage i gydevandløbene, og har også været involveret i forskellige restaurationsprojekter, efter behov. De medvirker, med andre ord, til, at havørrederne langs med Bornholms kyster har optimale muligheder for at gyde med succes i Bornholms åer, og at den resulterende yngel har gode odds for at overleve.

I modsætning til mange andre steder i Danmark, er der faktisk ikke behov for udsætning af fisk. I tillæg til de lokale havørredstammer migrerer fisk fra hele Østersøen til området på grund af de relativt høje lokale vandtemperaturer og den lave saltholdighed. Det er en kombination, som gør, at havørreden kan jage og fordøje byttedyr langt mere energieffektivt end andre steder i landet henover hele vinterhalvåret. Hvert år fanges adskillige fisk over fem kilo, og igennem tiderne er der taget en god del fisk over 8 kilo.

 

Video om havørredfiskeri på Bornholm

”Sea trout fishing: Bornholm” er en ny film fra makkerparret Gordon P. Henriksen og Niels Vestergaard. Formålet er at klæde alle godt på til en fed fisketur på Bornholm og filmen er derfor på engelsk og findes også i en tysk dubbet version.

Filmen kommer bl.a. ind på en masse praktisk information om valg af pladser, vejrforhold, sæson, fiskeudstyr, agn, fluer, beklædning etc. Den sætter fokus på alt det særlige ved Bornholm: den skønne natur og de varierede fiskepladser, den unikke vilde selvreproducerende havørredbestand og den helt særlige stemning der er er ved en fisketur til Bornholm. Der fortælles også om vigtigheden af det store frivillige arbejde med bestands- og vandpleje på øen og vigtigheden af C&R og bæredygtigt fiskeri, og der gives i hele taget en masse fede fifs til at få den ultimative Bornholmertur.

Du bliver også introduceret til fiskereglerne, både de skrevne og -uskrevne, som gælder. Desuden får du tips til, hvordan du bedst planlægger dit ophold. Er du den mindste smule i tvivl om; hvor du skal fiske, hvilket udstyr du skal bruge og hvilke agn og fluer, der er mest anvendelige under de mange forskellige forhold, du kan løbe ind i, så se med. Her er masser af praktiske tips til, hvordan du optimerer chancerne for at fange havørred under dit besøg på Bornholm?

Filmen er spækket med flotte fangster Niels Vestergaards smukke optagelser – bl.a. undervandsoptagelser og flotte droneskud, og det skinner tydeligt igennem hvor meget Gordon elsker turene til Bornholm.

Se den her:

 

 

Tema
Læs mere om lystfiskeri på Bornholm her
Tema
Læs om kystfiskeri her
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00