Artikel

Bornholms spændende historie og geologi

Det er spændende at følge fortidens spor på Bornholm, både øens tilblivelseshistorie og de spor, vore forfædre har sat sig.

For 130 millioner år siden basker fx en 2-3 meter lang og 80 kilo tung fugleøgle rundt over Bornholm, en såkaldt dromaosaur, og i sommeren 2000 finder en ung pige på geologi-kursus på Bornholm en 2 cm lang tand fra fugleøglen. Siden da er det blevet til flere sensationelle dinosaurfund på Bornholm, men det er også på Bornholm de såkaldte Guldgubber blev fundet, et imponerende fund på over 2.400 små stykker guld med figurer på fra jernalderen.

Bornholms særlige historie
Bornholms historie er igennem alle tidsperioder helt forskellig fra resten af Danmarks historie. Øens beliggenhed har igennem krigstid haft andre fjender og i fredstid andre kontakter til handel.

Dette har givet en meget rig arkæologi – faktisk bliver en tredjedel af alle danefæ fundet på Bornholm. Tusindvis af små guldfigurer – de såkaldte Guldgubber, og sølvskatte er bare nogle eksempler.

Også det seneste århundrede er forløbet anderledes end resten af Danmark og Norden. Den tyske besættelse under 2. Verdenskrig blev fulgt af et russisk bombardement, der lagde Rønne og Nexø øde, og et års russisk besættelse.

Derefter fulgte den kolde krig, hvor Bornholms placering næsten bag jerntæppet gav øen en særlig rolle både set fra øst og vest.

Du kan opleve disse og mange andre historier på Bornholms Museum.

Bornholm ligger i den Fennoskandiske Randzone
Bornholm er interessant geologisk set fordi øen ligger i den Fennoskandiske Randzone.

Brudlinien mellem det nordbornholmske grundfjeld af granit, som blev dannet for ca. 1.700 mio. år siden og sydbornholmske sandstenslag, som kun er ca. 500 mio. år gammelt, er blotlagt på et mindre område syd for oplevelsescentret NaturBornholm i Aakirkeby, og man kan således bogstavelig talt skræve over 1.200 mio. år.

Oplevelsescentret NaturBornholm
På oplevelsescentret NaturBornholm kan du selv følge Bornholms tilblivelse og udvikling frem til i dag.  Oplev tiden med tropisk klima, se sandørkenen og mærk gyset fra istiden.

Et besøg på NaturBornholm giver dig den bedste baggrund, når du bagefter drager ud i naturen, som opleves helt anderledes, når man ved lidt mere om, hvad det er, man ser.

 

I videoen kan du hør sagnet om Varperne på Bornholm

Find mere information her

1

NaturBornholm

Danmarks populære oplevelsescenter med tidsrejse, jordskælv, dinosaurer, Østersø-akvarium, levende krokodiller, bisonudstilling og mere. 3000 m2 spændende oplevelser indendørs inkl. butik og café.

2

Bornholms Museum

Bornholms Museum er øens kulturhistoriske museum i centrum af Rønne. Museet afspejler 10.000 års historie, så man kommer igennem alt fra arkæologi, svenskekrige, bornholmerure, 2. verdenskrig og en gammel skolestue. Bornholms Museum er et statsanerkendt museum for Bornholm og Christiansø.

3

Jernalderen på Bornholm

På Bornholm har man fundet mange og store gravpladser fra jernalderen Læs mere.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00