Stjernehimlen på Bornholm i efteråret
Efterår er den bedste tid til at nyde vores stjernehimmel på Bornholm, fordi du kan opleve både sommer- og vinterstjernebilleder. Om aftenen vil du se Mælkevejen stå som en søjle, der rejser sig, lige over horisonten. Efter midnat vil vinterhimlens mange stjernebilleder begynde at lyse op, som maling på et lærred.
I løbet af det sene efterår går solen ned tidligere og tidligere, men det er en god ting for stjernekiggeri – for så er der nemlig ingen grund til at holde sig vågen til langt ud på natten og først starte sine observationer dér. Allerede i oktober kan man nyde Mælkevejen fra klokken 19.
I oktober måned kan du se meteorsværmen Orioniderne og dem med en stjernekikkert eller et godt kamera kan se andromedagalaksen.
Den bornholmske vinternat
Om vinteren dominerer mørket himlen over hele Danmark – specielt på Bornholm! Nætterne er meget lange, og det er en rigtig god ting, hvis man vil ud i mørket og observere stjernerne.
Når luften bliver koldere og renere, vil du se stjernerne flimre som diamanter, da bitte små ispartikler fylder den sprøde vinterluft. Følg linjen fra Orion-bæltet ned mod venstre, og du vil finde nattehimlens klareste stjerne – Sirius. Når stjernen rejser sig over horisonten, vil du måske tænke, at det er en UFO! Den flimrer kraftigt på grund af stjernens kraftige lysstyrke, når den stråler gennem Jordens atmosfære.
Den største af alle meteorsværme, Geminiderne, viser sin fulde styrke midt i december med op til 120 farvede ildkugler per time. Selv om radianten ligger i hjertet af Tvillingernes stjernebillede, vil man alligevel kunne se meteorer flyve over hele himlen. Er du på Bornholm lige inden juleaften, så kan du også se Ursidernes meteorsværm.
Gode apps og hjemmesider til stjernehimlen
Er du ikke super skarp til at genkende stjernebillederne og finde Andromedagalaksen, så fortvivl ikke. Der er heldigvis udviklet en lang række apps, som hjælper dig med at finde stjernebilleder og de fænomener der er værd at se efter den nat du er ude. Her er tre apps jeg kan anbefale:
Du kan også følge udsigten til Nordlys på aurora-service.eu eller aurora-alerts.com. Selvom mange ting gentager sig årligt på vores nattehimmel, så sker der fra tid til anden nogle helt særlige fænomener – f.eks. i 2020, hvor kometen C / 2020 F3 (også kaldet ‘NEOWISE’ mange steder) kunne ses i en periode. Hvis du følger med på spaceweather.com er du altid opdateret.
Om forfatteren
Ruslan Merzlyakov er en professionel og prisvindende astrofotograf med mere end 7-års erfaring indenfor fotografering af nattehimlen. Han er kåret til Astronomy Photographer of the Year (2017, 2018, 2019) og fået Dark Sky Prisen 2019.
Som pioner og førende fotograf i natlandskabs-genren i Danmark, har Ruslans værker været publiceret i flere nationale samt internationale medier, heriblandt NASA, National Geographic, BBC, Forbes, TV2, DR1, Digital Foto og mange andre. Ruslan Merzlyakov har samarbejdet med bl.a. VisitDenmark, Visit Norway, Vordingborg og Thisted Kommuner, Aarhus Universitet og Dark Sky Møn.
Se flere astrofotos på hans Instagram her @astrorms