Artikel

Magnus Cort giver dig 10 gode bornholmske stigninger

Den bornholmske cykelrytter Magnus Cort har etapesejre i Tour de France og giver her sine bud på gode bornholmske stigninger til at øve dig: "Danmarks hårdeste bakke, mener jeg, findes på Bornholm i form af "Vang bakken". Bakken er 1250 m lang med en stignings procent på 7,5 % i snit, og dermed er "Vang bakken" Danmarks stejleste bakke med en længde på over en km."

Magnus Cort

Professionel Cykelrytter

www.procyclingstats.com

10 gode bornholmske stigninger med Magnus Cort

Hvis ikke du ligefrem vil cykle Tour de France i Frankrig, så findes der masser af andre fine bakker, korte og stejle, lange og jævne, ved havet, langs marker og i skov – specielt på Bornholm. Men det er ikke kun bakkerne, der gør øen Bornholm til et fedt sted med landevejsraceren. Jeg vil her beskrive en række fine bakker og komme med nogle turforslag for motionisten, der tager sin landevejsracer med på ferie til min hjemegn.

1. Vang 1250 m, gennemsnit 7,5 %, 91 hm

Kåret af hjemmesiden Danske Bjerge til Danmarks hårdeste stigning. Og med en længde på 1250 m og 7,5 % i snit kan man lige præcis få følelsen af, at det er et bjerg man er i gang med at bestige. Ikke noget man kan føle mange andre steder i Danmark. Eneste ulempe er, at vejen er blind, hvilket vil sige man skal køre fra hovedvejen ned til havnen i Vang inden man så kan vende cyklen rundt og begynde opstigningen.
Bakken indgår i tur forlag 1, som du kan se her.

2. Hammer Fyr 720 m, gennemsnit 9,0 %, 65 hm

En stigning som snor sig op til hammer fyr på en rimelig lille og kringlet vej inde i en tæt bevokset skov. Denne stigning er også en blind vej, så her skal landevejscyklen vendes på toppen. Udsigten er fantastisk deroppe, så det er et fint sted at puste ud. Og så står den på en nærmest bjergagtig nedkørsel. Stigningen ligger på Fyrvej ved Sandvig.
Bakken indgår i tur forlag 1, som du kan se her.

3. Døndalen 3200 m, gennemsnit 3,3%, 106 hm

Her har vi at gøre med den stigning på Bornholm med flest højde meter, dog tæt forfulgt af flere andre stigninger. Med en længde på 3200 m er den dog på ingen måder stejl, men længden og det samlede antal højde meter gør den alligevel et besøg værd. Stigninger starter fra Døndal å, tæt ved Bornholms Kunstmuseum ved Rø, man kører i retning mod kunstmuseet og Gudhjem. Efter ca. 800 m, hvor vejen flader ud, holder til man til højre og vejen stiger igen op mod Rø.
Bakken indgår i tur forlag 4, som du kan se her.

4. Brøddegade 450 m, gennemsnit 8,7 %, 39 hm

Brøddegade i Gudhjem ligger lige i centrum af byen, så om sommeren er det nok ikke lige der man skal prøve at sætte ny rekord på Strava. Men en rigtig fed stejl stigning inde i byen med huse på begge sider hele vejen op. Stigning bar med i Post Cup ruten for 2014, hvor der var mål lige på toppen.
Bakken indgår i tur forlag 4, som du kan se her.

5. Nørresand 630 m, gennemsnit 7,1 %, 45 hm

Endnu en lækker stigning i Gudhjem, denne gang ”Serpentinervejen” med 2 ægte hårnålesving på. Man kører inde fra Gudhjem havn af Nørresand til Helligdomsvej hvor stigningen stopper. Det er klart en bakke man bør prøve, meget speciel.
Bakken indgår i tur forlag 4, som du kan se her.

6. Kjeldsbyvej 2650 m, gennemsnit 3,9 %, 103 hm

En lang stigning uden de helt vilde stigningsprocenter, den er stejlest i starten og flader efter 500 m mere og mere ud. Stigningen var med i Post Cup ruten for 2014. Den starter i krydset mellem Kjelsebyvej og Melstedvej/Randkløvevej på landevejen mellem Svaneke og Gudhjem.
Bakken indgår i tur forlag 4, som du kan se her.

7. Hasle Havn til Rutsker 2675 m, gennemsnit 3,8 %, 101 hm

Stigningen starter på havnen i Hasle, hvor man kører mod nord og lægger ud med hårnålesving op til rundkørslen, hvor man skal lige over til Bykjærvej. Bykjærvej følges ca. 500 m, drej så til venstre af Kumlehøjvej, og så er det bare at arbejde sig op i landskabet til Rutsker.
Bakken indgår i tur forslag 3, som du kan se her.

8. Ypnastedbakken 1200 m, gennemsnit 5 %, 60 hm / 1550 m, gennemsnit 5,3 %, 82 hm

Ypnasted bakken er en af de mest berømte bakker blandt menige bornholmere, da den er med i motionsløbet Bornholm Rundt, hvor den nok må siges at være den værste stigning på ruten. Men efter bornholmske forhold er den egentlig ikke så vild igen. Den kan køres på to måder. I Bornholm Rundt kører man fra Bølshavn (landevejen mellem Svaneke og Gudhjem) i retning af Gudhjem på Randkløvevej.

Men den kan lige gøres en tand hårdere ved at starte nede i Ypnasted. Man kommer ned til Ypnasted ved at køre ned af en vej ved navn Ypnasted, som støder op til Randkløvevej. Man starter altså ved havet i Ypnasted og drejer til højre på Randkløvevej. Det lægger lige 350 m ekstra på og øger faktisk også stigningsprocenten en lille smule.
Bakken (uden Ypnasted) indgår i tur forslag 2, som du kan se her.

9. Helligpeder 700 m, gennemsnit 7,9 % 55 hm / 1200 m, gennemsnit 5,8 % 70 hm

Stigningen går fra Helligpeder (den første lille bitte by, der ligger på Teglkåsvej lidt nord for Hasle) og så op til hovedvejen. Specielt starten er rigtig stejl og det bliver ikke meget nemmere af et meget skarpt højre sving ind på stigningen, som man vil få hvis man kommer i retning fra Hasle af. Stigningen kan fortsættes helt oppe på hovedvejen med et venstresving, så den forlænges, men ikke holder helt samme stigningsprocent.
Bakken indgår i tur forslag 3, som du kan se her.

10. Teglkås Bakken 350 m, gennemsnit 11,1 % 39 hm

Eneste stigning på Bornholm med en snitprocent på over 10 %. Med 350 m og 11,1 i snit giver det 39 højdemeters forskel på bund og top. Bakken kommer som den sidste vej op til højre af Teglkåsvej nord for Hasle, og indgår typisk i en tur fra Rønne og nord på.
Bakken indgår i tur forslag 3, som du kan se her.

Læs også om 6 gode cykelruter på Bornholm

Magnus Cort har vundet flere etapesejre i Tour de France og er bornholmer med stort B – faktisk én af grundene til hans etapesejr. Hvis du vil opleve lidt Tour de France fornemmelse, så er der et godt net af cykelveje på Bornholm.

Tema
Læs om cykelferie på Bornholm
Tema
Tour De France på bornholmsk
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00