Artikel

Guldgubberne på Bornholm

Arkæologer har fundet over 2500 små guldplader på størrelse med et frimærke ved udgravninger på Sorte Muld på Bornholm. Men hvad er en guldgubbe egentlig?

Når man skal nævne et sted, der er særlig kendt indenfor arkæologi, så er det jernalderbopladsen Sorte Muld mellem Svaneke og Ibsker på Østbornholm. Her har arkæologer fundet over 2500 små guldplader, såkaldte guldgubber, og mange andre genstande fra jernalderen.

DR K-serie med Prins Joachim og guldgubberne på Bornholm

I 2018 og 2019 gik Bornholms Museum sammen med arkæologer og arkæologistuderende om en ny udgravning på Sorte Muld, hvor flere guldgubber og andre genstande kom op af jorden. I slutningen af 2018 besøgte H.K.H. Prins Joachim udgravningsstedet sammen med et kamerahold fra DR K.

Serien vises i efteråret 2019

Under optagelserne på udgravningspladsen fandt prinsen også en guldgubbe. TV-optagelserne med prins Joachim er del af en serie i seks afsnit, der handler om, hvad der har formet Danmark og danskerne igennem tiden. Programserien hedder “Prins Joachim fortæller om …” og sendes i efteråret 2019 på kanalen DR K. Første gang er det 23. oktober, kl. 20.45.

Læs mere om guldgubberne under billedet.

Hvad er en guldgubbe?

Ved udgravningerne på Sorte Muld har arkæologer sammenlagt fundet over 2500 små og tynde guldplader på størrelse med et frimærke, som kaldes for guldgubber. Disse viser oftest et menneske, deraf navnet. Andre plader viser billeder og konturer af dyr.

Hvordan lavede man guldgubberne?

Guldgubberne er fremstillet af såkaldt guldblik, der er lavet ved at omsmelte gamle guldmønter og udhamre dem til en papirtynd folie. Selve motivet blev oftest stemplet på bagfra, eller man ridsede motiverne ind manuelt. Man antager, at guldgubberne stammer fra omkring år 550-600 efter Kristus.

Hvad er en guldgubbe værd?

Guldgubbernes værdi har ikke ligget i materialværdien – men snarere i den symbolske og kultiske værdi. Man går ud fra, at guldgubberne blev brugt som en slags tempelpenge og offergave.

Læs mere om Sorte Muld under billedet.

Hvad er Sorte Muld ved Svaneke?

Sorte Muld er en arkæologisk betegnelse for et markområde ved vejen mellem Ibsker og Svaneke på Østbornholm. Her har der ligget en rig og betydningsfuld boplads fra bronze- og jernalderen, som har været beboet omkring 700 før Kristus til ca. 800 efter Kristus.

Hvor kommer navnet Sorte Muld fra?

Navnet Sorte Muld kommer fra muldens farve på stedet. Det såkaldte kulturlag i jorden er sort på grund af en stor mængde dyregødning, affald og benmateriale, som beboerne af området i tidens løb har gravet ned i jorden – og som siden er forvitret til fosfatholdig jord.

Her kan du læse mere om Sorte Muld:
→ På Bornholms Museums hjemmeside
→ På hjemmesiden Bornholms Oldtid

 

Se guldgubberne på Bornholms Museum året rundt

Du kan se over 1800 af de bornholmske guldgubber og mange andre genstande fra Sorte Muld i en permanent udstilling på Bornholms Museum i Rønne, der har åbent hele året. Museet har desuden udgivet flere publikationer om guldgubberne og Sorte Muld, som du kan købe i museets butik.

 

Tema
Læs mere om Bornholms historie og geologi
Tema
Disse 7 Borge fortæller om Bornholms historie
Tema
Dyk ned i middelalderen på Bornholms Middelaldercenter
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00