Artikel

Gourmetmat för barn

Många barn älskar att laga mat, och kanske är semestern det perfekta tillfället att låta barnen invigas i matlagningens förlovade konst.

Lär dig hur du kan laga bornholmsk gourmetmat

Många barn älskar att laga mat, och kanske är semestern det perfekta tillfället att låta barnen invigas i matlagningens förlovade konst.

Det bornholmska matäventyret är inte bara till för vuxna, utan även barnen kan ta del av det som både danska och internationella medier i ett otal artiklar refererar till som gourmetön. Öns livsmedelsproducenter och restauranger har allt börjat fokusera allt mer på kvalitet, och det händer massor för barn.

Workshops, matkurser och andra evenemang på Madkulturhuset Gaarden i Melsted är populära bland barnfamiljerna. I Madkulturhuset kan barnen själva vara med och trolla fram idel läckerheter med hjälp av de bornholmska matskatterna. Här lär den vetgirige sig också mer om naturens eget matförråd i form av örter, svampar, bär, frukter med mera.

När ni har upptäckt vad naturen har att erbjuda och hur ni kan använda ingredienserna i matlagningen kan ni med fördel stanna till vid en vägbod och köpa färsk frukt och grönsaker. Och kanske vill ni testa era nyförvärvade kunskaper på egen hand?

Om ni vill gå ut och äta har ön flera gourmetrestauranger där barn är mer än välkomna, precis som det finns trevliga familjerestauranger som är väl bekanta med barnens livrätter.

Gourmetmat för barn

Och när vi ändå är igång och pratar om bornholmsk matkultur kan det knappast bli mer autentiskt än sillrökerierna som slingrar sig som ett pärlhalsband i kustorterna Hasle, Allinge, Gudhjem, Svaneke, Aarsdale, Nexø, Snogebæk, Østre Sømark och Arnager. De flesta barn älskar att äta på rökerierna, och följer intresserat proceduren när den nyrökta sillen hämtas ut från ugnen. Det stora urvalet av fiskspecialiteter ser till att det finns något för varje smaklök.

När ni har smält den underbara maten kan det vara dags att bekanta sig med ‘det söta Bornholm‘. En större mångfald av hemlagade sötsaker får man leta efter. Öns många uppfinningsrika producenter dukar fram hemlagad glass och läsk med lokal frukt och bär, handtillverkad choklad och kolor, himmelska karameller, välsmakande lakrits, vingummin och ja, listan kan göras lång.

Se hur maten bliver til

Många av sötsakerna framställs utan e-nummer och är ibland även glutenfria, sockerfria, ekologiska med mera. På flera ställen kan ni se på när godiset gör, lära er mer om produkten och kanske får ni själva prova på sötsakskonsten, och givetvis hitta inspiration till egna kreationer i hemmets lugna vrå.

Gourmetmat för barn

1

Gaarden

I Danmarks første regionale Madkulturhus kan du blive klogere på den bornholmske mad. Bygningen er også samlingen af de bornholmske fødevareproducenter.

2

Torvehal Bornholm

Torvehal Bornholm er den nye torvehal i det gamle Rønne Slagtehus - hvor du kan købe bornholmsk producerede fødevarer, samlet under et tag. Her er der også en café og en vinbar

3

Gudhjem Røgeri

Gudhjem Røgeri er det mest ægte og autentiske sted at nyde sin "Sol Over Gudhjem". Se vores store populære buffet og menukort.

4

Sandvig IS Kalas

Sandvig IS Kalas og cafeen Kalas-Kalas ligger midt i klipperne ved Sandvig Havn. Her produceres dagligt is på bornholmsk økologisk mælk og med frugter fra øens haver.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00