Artikel

Vandrerute: Svartingedalen

Oplev en af øens mest frodige sprækkedale, som samtidig er en af de “hemmelige” med sin beliggenhed midt i landbrugs-Bornholm. 

Gitte Holtze

Vandrer og friluftsfreak samt journalist, foredragsholder og forfatter til "Jeg Lever" om Gittes vandring ad Pacific Crest Trail og "Gå Langt", en guidebog til lange vandringer.

Trekandtell.dk

Fakta om ruten

Varighed:
Halvanden-2 timer 
Længde:
Knapt 3 km hver vej
Sværhedsgrad:
Middel. Enkelte stejle passager og ofte smattet underlag.
Egnet til barnevogne og kørestole:
Nej
Parkering:
Ved ÅhalsegårdKirkedalsvej 25 i Rutsker. Hold til højre ved gården og parker bag længen. Du kan også parkere i modsat ende af sprækkedalen ved Simblegårdsvej 24.
Toilet:
Nej. 
Adgang til vand:
Nej. 
Underlag:
Primært skovbund/natursti, som kan være våd og mudret
Særlige bemærkninger:
Tag en pause nær Jættebolden og nyd det særlige naturfænomen.  

 

Kort over ruten

Herunder kan du downloade en pdf med et A4 kort over ruten.

 

Rutebeskrivelse

Svartingedalen ser ved første øjekast ikke ud af noget. Men det gør den i det øjeblik, du via trappen for enden af parkeringspladsen ved Åhalsegård bevæger dig ned i den lille sprækkedal. 

For vel nede står du pludselig i en smal dal flankeret af høje klippesider på begge sider. I bunden løber en lille bæk, og omkring dig breder sig en naturskov – dvs. træer og buske, der får lov at vokse og vælte frit og urørt.  

 

Følg stien gennem “junglen” langs og ind imellem over bækken. Stien er en natursti, dvs. uden belægning af nogen art, og du skal være forberedt på smattet underlag. Det gælder især i de våde måneder, men Svartingedalen er meget frodig, så også resten af året er gummistøvler eller sko, der kan tåle fugt, en god idé.  

Efter knapt 500 meter slår stien et sving til højre og relativt stejlt op gennem skoven til en Jættebold eller Jættebujlen: En køleskabsstor klippe, som ifølge et gammelt sagn blev kastet af en svensk jætte med det formål at ramme Klemens Kirke 

Herfra er der knapt 2 km gennem resten af Svartingedalen til landevejen Simblegårdsvej og så retur ad samme vej. Nyd hele vejen det rige fugleliv, der er her, den særlige vedbend, der vokser i sprækkedalen, og i foråret tæppet af anemoner i skovbunden.  

 

 

Find flere vandreruter

Bornholm er et paradis for dig med interesse for oplevelser i naturen. Find flere ruter på Bornholm herunder...

Tema
Bornholms vandreguide - få tips til de bedste vandreruter her
Tema
Læs alt om vandring på Bornholm her
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00