Artikel

Vandrerute: Gyldenåstien

En tur ind i af de formentlig mindst kendte ådale på Bornholm er lig med en unik oplevelse, som kan gøres af de fleste uanset form og tid til rådighed.

Gitte Holtze

Vandrer og friluftsfreak samt journalist, foredragsholder og forfatter til "Jeg Lever" om Gittes vandring ad Pacific Crest Trail og "Gå Langt", en guidebog til lange vandringer.

Trekandtell.dk

Fakta om ruten

Varighed:
Max. en time
Længde:
1 km (hver vej)
Sværhedsgrad:
Nem – med enkelte lidt smattede eller glatte passagerer 
Egnet til barnevogne og kørestole:
Nej
Parkering:
Ved Bølshavn Naturparkering overfor Bølshavn 52 knapt to kilometer nord for Listed
Toilet:
Nej
Adgang til vand:
Nej
Underlag:
Natursti
Særlige bemærkninger:
En af de korteste ture på øen, men især i foråret, hvor skovbunden blomstrer, er den bestemt turen værd.  

 

 

Kort over ruten

Herunder kan du downloade en pdf med et A4 kort over ruten.

 

Rutebeskrivelse

Hvis du er på jagt efter en kort tur, hvor du formentlig ikke møder (ret mange, hvis nogen) andre, og som samtidig er lige så speciel som mange af de kendte ruter på Bornholm, er Gyldenåstien et oplagt valg. Den er ikke så nem at finde, selv om den ligger lige på den befærdede landevej langs østkysten, for der er ingen store skilte eller andet, der henviser til den.  

Stien starter ved landevejen der, hvor Gyldenåen har sit udløb i havet. Nærmeste parkeringsplads er på Bølshavn naturparkering overfor Bølshavn nummer 21, og så går du godt 100 meter mod syd ad vejen, til du ser et skilt med teksten “Gyldenåsti”.  

Følg stien ind i skoven, i starten er den relativt bred og nem at gå på, men efterhånden som du kommer dybere ind under trækronerne, bliver den smallere – enkelte steder rager klippestykker op ad jorden, ligesom du skal hen over trærødder.  

Den er ikke meget kuperet, men dog en smule bakket, som betyder, at du kommer op over åen og kan nyde udsigten til dens snoede løb i bunden af dalen.  

Og hele vejen vil du opleve en natur, der ikke bliver “ryddet op i” – træer, der er faldet, får lov at ligge, ligesom stien kun er sporadisk ryddet efter de værste nedfald, for eksempel er der fældet en gennemgang der, hvor et stort træ er væltet ned over stien.  

I foråret er skovbunden et mylder af hvide, gule og blå anemoner, samt vilde tulipaner og orkidéarten gøgeurter, men også resten af året er det eventyrligt at gå i den smukke løvskov med blandt andet de kristtorne, som vokser her.  

Stien ender ved en smal vej, og selv om åen fortsætter, er det ikke muligt at følge den videre, så du skal samme vej retur.  

Bemærk eventuelt undervejs tilbage de mange sangfugle, som holder til, og hvis du er heldig, kan du få øje på en af de ørreder, som lever i åen. Det er dog forbudt at fiske, så du må nøjes med at kigge.  

 

Steder på ruten

På denne vandreruter vil du bl.a. kunne besøge følgende steder:

1

Bay Frost

Besøg Bay Frost bar på Listed havn. Her serveres lobster roll, franske specialiteter, champagne, vin, Gin og Tonic og øl. Du kan også nyde en drink i aften solen. Se åbningstider her

2

Louisekroen

Steakhouse med bøffer i absolut topkvalitet. Louisekroen ligger i Bølshavn mellem Svaneke og Gudhjem i et charmerende, gammelt bindingsværkshus. Se åbningstider her

Find flere vandreruter

Bornholm er et paradis for dig med interesse for oplevelser i naturen. Find flere ruter på Bornholm herunder...

Tema
Bornholms vandreguide - få tips til de bedste vandreruter her
Tema
Læs alt om vandring på Bornholm her
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00