Store Tårn på Christiansø

Nyd udsigten fra og de kulturelle tilbud i tårnet

Store Tårn udgjorde del af befæstningen på Christiansø. Tårnet dækkede med sine kanoner indsejlingen til søfæstningens naturlige havn. Store Tårn er ligesom Lille Tårn, og resten af fæstningsværket, opført i granit og fredet i dag.

I år 1800 blev tårnet omdannet til fyrtårn, som blev opført mellem de to ringmure og det oprindelige tegltag erstattet af et kuplet jernbliktag. Tårnet modstod englændernes bombardement i 1808 under Englandskrigene. Den ydre ringmur blev forhøjet i 1840’erne, hvorved en tilbagetrukket vægtergang forsvandt. Samtidig fik tårnet et nyt fladt kobberbeklædt dæk som tag nede bag den øverste murkrans i gule sten.

Fæstningen blev nedlagt i 1855, og uden funktion begyndte tårnet at forfalde. Den militære kommando blev endeligt nedlagt i 1863.

I 1879 var forfaldet så fremskredent, at de rådne dæk og det flade tag blev fjernet. Siden har Store Tårn været ubeskyttet uden tag, og det barske østersøvejr har gjort sit til tårnets langsomme nedbrydning.

I mange år blev der arbejdet for at restaurere Store Tårn. i 2014 fandtes der finansieringen til istandsættelsen af tårnet med støtte fra bl.a. RealDania. I 2019 havde tårnet gennemgået en gennemgribende restaurering og kan i dag byde besøgende på spændende formidling og en flot udsigt.

Information

Åbningstider denne uge:

Ingen tilgængelige åbningstider for denne uge.

Billetter

Voksne

40 DKK

Børn (6-15)

20 DKK

Kontaktinformation

Tlf.

E-mail

Web www.christiansoe.dk/museer/

Adresse

Christiansø

3760 Gudhjem

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00