Pedersker Kirke

Besøg Pedersker Kirke på Bornholm. Til Bornholms måske ældste kirke knytter sig et sagn...

Pedersker Kirke er formentlig bygget omkring 1100
Pedersker Kirke er opkaldt efter apostelen Peter og er formentlig den ældste kirke på Bornholm fra omkring 1100. Dens enkle facon tyder i hvert fald på en tidlig byggeperiode. Optegnelser fra Lunds Ærkestift fortæller desuden, at Egin, der senere blev biskop i Dalby, slog sig ned på øen i 1065 og netop byggede kirker på Sydbornholm. Det er derfor sandsynligt at Pedersker Kirke stammer fra denne periode.
Andre kilder går dog ud fra, at kirken er lidt yngre og stammer fra omkring 1150, og at der måske har stået en trækirke som forgænger.

Sagnet om Bonavedde
Til Pedersker Kirke knytter sig også sagnet om Bonavedde: Bonavedde boede på Tornegård et par km syd for kirken. Han var søn af en bonde (bona) og en havfrue (vedde), deraf hans pudsige navn. Bonavedde havde den særlige evne, at han kunne ”se”, hvad der var skjult for andre. Han kunne derfor også se ”De underjordiske”, og han og de havde for vane at drille hinanden.

Flugten over kirkemuren
En nat så Bonavedde de underjordiske danse og blev budt et bæger. Han takkede ja, men i mistro til hvad de måtte have blandet i drikken, kastede han bægerets indhold over skulderen i stedet for at drikke. Noget af det ramte hans hest, og hvor det ramte, svedtes hud og hår af. For at undslippe de underjordiskes vrede, sporede Bonavidde sin hest og stak af. Da de nåede kirkegårdsmuren ved Pedersker Kirke, satte de over i et spring; På indviet jord kunne de underjordiske nemlig ikke nå ham.

“Bonne Vedes Kar”
Bægeret gav Bonavedde siden til kirken, hvor det i mange år blev benyttet til alterkalk. I kirkens inventarliste fra 1684 er optegnet et kobberforgyldt kar, ”Bonne Vedes Kar”. Bægeret forsvandt dog under en restaurering af kirken i 1880/1881 og er ikke set siden.

“Hovaftryk” i sydmuren
På sydmuren omkring Pedersker Kirke finder man derimod stadig et ”aftryk” i en af stenene, der siges at stamme fra hoven på Bonaveddes hest, da de satte over muren.

Information

Åbningstider denne uge:

Ingen tilgængelige åbningstider for denne uge.

Tlf. +45 2463 5520

E-mail pedersker.sogn@km.dk

Web www.pederskerkirke.dk

Søndre Landevej 63K

3720 Aakirkeby

Pedersker

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00