Artikel

Kyststien: Fra Gudhjem til Svaneke

Bindingsværkshuse, rå klippekyst og afslappede fiskerlejer. Etapen mellem Gudhjem og Svaneke giver dig Bornholm med stort B!

Nyttig information om turen

Dette er en af kyststiens mellemlange etaper. Terrænet er vekslende, med de mest dramatiske højdevariationer omtrent midt på ruten. Du kommer igennem  en lang række mindre kystbyer, og vil opleve imponerende naturfænomener, der måske også er blandt nordkystens lidt mere ukendte.

Her får du – i kort form – de vigtigste informationer om kyststi-etapen fra Gudhjem til Svaneke:

Ruten

Gudhjem Havn – Melsted – Saltuna – Randkløve – Haralds Havn – Ypnasted – Hellig Kvinde – Listed – Hammerslet – Svaneke

Længde og sværhedsgrad

Gudhjem – Saltuna, ca. 6 km. (Middel)
Saltuna – Bølshavn, ca. 6 km. (Middelsvær)
Bølshavn – Svaneke, ca. 5,5 km. (Middel)
I alt en strækning på ca. 17,5 km.

Start / Slut

Turen starter på Gudhjem Havn og slutter på Svaneke Havn. Turen varer ca. 5-6 timer.

OBS: Korttjenesten Komoot understøtter pt. ikke aftegning af ruter, der ikke går langs allerede markerede stier, hvilket indebærer dele af kyststien. Derfor er dele af denne rute (indtil videre) ukorrekte på ovenstående kort. Følg i stedet skiltene og rutebeskrivelsen længere nede på denne side.

Rutebeskrivelse og flere tips

Denne strækning langs kyststien er på ca. 19 km og kan opdeles i flere underafsnit. Det meste af turen kommer du til at gå helt ude langs den rå klippekyst. Og er det godt vejr, får du et fantastisk udsyn til Ertholmene. Herunder får du en rutevejledning for etapen og tips til nogle af de seværdigheder, som du kommer til undervejs på din rute. Du kan klikke på billederne for at få mere information om de enkelte steder.

Her er rutebeskrivelsen og undervejs kommer du forbi disse seværdigheder:

1

Melsted

Fra Gudhjem Havn følger du skiltningen for enden af havnen, der viser dig videre på kyststien. Du skal op ad en stentrappe, og herefter følger du egentlig bare stien hele vejen langs kysten, og krydser en campingplads, før du kommer til Melsted Havn. Herefter fortsætter stien langs en sandstrand, og kort efter skal du krydse over en lille bro, hvorefter du snart passerer Melsted Badehotel.

TIP: Fra Melsted Havn kan du vælge at gå op igennem byen, og krydre vandreturen med et besøg på frilandsmuseet Melstedgård og det nybyggede Gaarden – Bornholms Madkulturhus. Her bydes der på alt fra formidling af historisk landliv og madkultur, til madlavningskurser og salg af bornholmske råvarer i Skafferiet. Se mere på www.gaarden.nu

2

Randkløve Skår

Fra Melsted Badehotel følger stien igen kysten. Du følger skiltene og kommer forbi flere campingpladser. Vejen følger også kysten, og på et tidspunkt vil det være nemmere at følge cykelstien langs denne. Snart passerer du Saltuna, og kort herefter skal du følge stien på modsatte side af vejen fra ”Hvide Hus”. Du følger stien og skiltene langs denne smukke del af ruten, og kommer forbi Randkløve Skår – en ca. to meter bred og 14 meter dyb revne i klipperne. Vil du ned til Randkløve Skår, skal du gå tilbage ad stien, og følge et skilt.

OBS: Ved P-pladsen på Randkløvevej 26, finder du et offentligt toilet.

3

Ypnasted

Du følger kyststien videre fra Randkløve Skår, og terrænet stiger op til 20 m. over havet. Du har flot udsigt over klipperne, mens du går i det skønne skovområde. Denne rute mellem Randkløve og Ypnasted bliver af nogle kaldt Cobra-stien, og er en utrolig flot (og lidt hemmelig) tur. Undervejs kommer du forbi Haralds Havn, en lille hemmelig havn, der under Anden Verdenskrig blev brugt af modstandsbevægelsen, til at smugle flygtninge til Sverige, og våben retur. Havnen blev aldrig opdaget af besættelsesmagten. Stien kommer forbi flere idyllisk beliggende små huse, men vær opmærksom på de private områder. Du kan dog trygt følge stien hele vejen forbi flere små gårde og sommerhuse, og frem til P-pladsen ved det lille fiskerleje Ypnasted.

OBS: Ved Ypnasted P-plads finder du et offentligt toilet.

4

Listed

Fra Ypnasted går ruten igen langs klippekysten, og du følger stien frem til Bølshavn. Herfra må du op på vejen, og følge cykelstien mod Svaneke. Dette gør du hele vejen, indtil du når Listed. På vejen vandrer du forbi Hellig Kvinde, en bautasten omgivet af 16 mindre sten, rejst i Jernalderen. Det er tradition at hilse på stenen, og ønske sig selv en god tur. Snart er du fremme ved Listed, og her er det oplagt at gøre et lille hvil - især hvis maven rumler.

OBS: Ved Bølshavn finder du offentlige toiletter. Det samme gør du i Listed. I Listed er der derudover flere mulighed for at få stillet sulten, da den lille by har flere fiskerestauranter. Hvis du vandrer uden for sæsonen, skal du dog være opmærksom på om der er åbent.

5

Svaneke

Fra Listed er resten af vejen mod Svaneke ganske let. Du følger stien og skiltene østpå, og går først igennem en skov der kaldes Nordskoven, og senere med flot udsigt over klippeskær og åbent granitlandskab. Snart er du fremme ved Svaneke, og følger den store vej til venstre mod havnen.

OBS: I Svaneke finder du rigeligt med muligheder for at spise og handle, og der findes ligeledes mange overnatningsmuligheder.

App: Bornholm - Den Officielle Rejseguide til iOS

Med denne app, udgivet af Destination Bornholm, får du alt, hvad du skal vide om Bornholm. Og i app’en finder du gode og nyttige tips til overnatning, spisesteder, indkøbsmuligheder og transport på din vej langs kyststien.

Gratis

Litteratur om kyststien på Bornholm

Ønsker du flere informationer og kortmateriale til kyststien på Bornholm, så kan vi anbefale to bøger, som begge kan købes i vores webshop eller hos turistinformationerne på øen:

 

 

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00