Pyritsøen

Kom tæt på nær og fjern fortid ved Pyritsøen. Fra 170 millioner år gamle fodaftryk til 1900-tallets industri.

Lergrav og erosion

Ligesom de nærliggende søer Smaragdsø og Rubinsø, er Pyritsøen dannet efter at man i mange år her har gravet ler. Leret blev brugt af Hasle Klinke- og Chamottestensfabrik til  fremstilling af klinker og ildfaste sten. I slutningen af 1980’erne ophørte levgravningen, og det vandfyldte hul er siden blevet til en sø. Pyritsøen afskærmes fra havet af den smalle Lertippan, men med tiden vil havets erosion æde sig ind på kysten, og Pyritsøen muligvis blive omdannet til et nor.

 

Spor fra fortiden

I 2004 opdagede en palæontolog 170 millioner år gamle dinosaurfodspor ved kysten nær Pyritsøen. Bornholm er den eneste del af Danmark, som ikke lå under vand i dinosaurernes tidsalder, og fodsporerne var med til endegyldigt at bevise, at der har levet dinosaurer på øen. Senere har man fundet flere fodspor andre steder på Bornholm. Du kan se fodsporerne udstillet på NaturBornholm.

 

Lystfiskeri

Ved kysten mellem Pyritsøen og Levka, er der gode muligheder for lystfiskeri af bl.a. havørred. I Pyritsøen findes gedde og aborre. Der kræves ikke fisketegn til selve Pyritsøen.

Vil du vide mere om Pyritsøen?

Hvis du vil videre mere om Pyritsøen og den bornholmske natur?

Bogen “På 367 ture i Bornholms Natur”  er en cykel- og vandretursguide, der fører til 367 forskellige besøgssteder i den smukke bornholmske natur. Der lægges op til nye oplevelser hver dag året rundt, og der sluttes af med et smut til Ertholmene – Christiansø, Danmarks østligste forpost.

Information

Åbningstider denne uge:

Mandag

Åbent

Tirsdag

Åbent

Onsdag

Åbent

Torsdag

Åbent

Fredag

Åbent

Lørdag

Åbent

Søndag

Åbent

Tlf.

E-mail

Web

Havvej, Sorthat

3700 Rønne

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00