Fra vintervandring til bogudgivelse

På Bornholm er et usædvanligt samarbejde mellem destinationsselskabet og to influencere endt med en bogudgivelse. ’Til fods på Bornholm’ udkommer fra Muusmann Forlag denne uge.

 

”Hvordan kan vi udnytte potentialet om vinteren?” Det spørgsmål stillede presseansvarlig Helle Mogensen fra Destination Bornholm sig selv i 2020. Med rigtig mange besøgende om sommeren, ligger potentialet for Solskinsøen ikke i at få flere turister i sommerhalvåret:
”Udfordringen for os som destination ligger mere i at udnytte kapaciteten i forår, efterår og vinteren, frem for at skabe køer til røgerier og bolsjekogerier i juli”, siger Helle Mogensen.

Men hvilke oplevelser er der for turister på Bornholm om vinteren – og hvem kan gøres interesserede i dem? Det fik Helle Mogensen en ide til, da der i 2021 dumpede en mail ind fra to vandrebloggere, der netop var vendt hjem fra deres første vandring ad Kyststien 125 km rundt om Bornholm. Marie og Torben Lau Florin startede vandrebloggen Frie fodspor i 2018, og begejstringen for Bornholm som vandreø var ikke til at tage fejl af: ”Vi har vandret Kystruten og Højlyngsstien for første, men bestemt ikke sidste gang. Vi kan ikke helt få nok af Bornholms stier”, skrev de.

Helle Mogensen pitchede ideen om vintervandreferie på Bornholm for de to vandreentusiaster, der syntes godt om den skæve vinkel:
”Vi havde lige grinet af programmet ’Nul stjerner – vinterferie på Bornholm’, og synes det var en fed udfordring med en vintervandreferie. For de fleste rimer Bornholm på sol og sommer – men vi blev med det samme nysgerrige på at fortælle en vintervandrehistorie. Så længe man har styr på pakkelisten, så er skyet vejr, støvregn, sne og sparsomme temperaturer sjældent et problem for vandrere,” siger Torben Lau Florin.

Vandreturister som målgruppe
Fordi godt vejr er et bredere begreb for vandrere end for fx strandgæster, er vandreturister en oplagt målgruppe for destinationer, der gerne vil vokse i skuldersæsonerne. Helle Mogensen satte Frie fodspor på første opgave som ambassadører for Bornholm i vinteren 2022 i et influencersamarbejde. Det indgik ikke formelt i kontrakten, at Helle Mogensen skulle sørge for vintervejret, men det kom heldigvis af sig selv, og i et af de første opslag skrev Frie fodspor:
”Vi forlader vemodige den varme dyne og drager til Bisonskoven, hvor vi starter vandredagen med lun havregrød i knitrende kulde. Jorden er så frossen, at vandrestavene klikker, som vi begiver os af sted, mens vi spiller klaver på håndtagene for at holde fingrene varme”.
På kontoret fulgte Helle Mogensen og kollegerne med på sociale medier dag for dag, mens de to vandrere oplevede Bornholms vintervejr, når det viser tænder.

Der sker bare noget andet, når fortællingen om Bornholm får en personlig stemme. Der er en anden autencitet, som er svær at skrive sig til i traditionel markedsføring”

En usandsynlig bogkontrakt
Det første samarbejde blev til flere, og i 2023 bar partnerskabet frugt på en måde, ingen af parterne havde forestillet sig til en start. Vandreparret havde længde drømt om at skrive en bog, og var i marts til møde med Muusmann Forlag i København om deres ide til en bog om verdens ældste pilgrimsvandring – Shikoku 88 i Japan. Forlægger Hanne Muusmann købte straks ideen, men spurgte i samme sætning: “Hvad har I ellers liggende i skuffen af manuskripter?” Hun synes, der var noget smukt i at starte med at skrive hjemme fra Danmark, før parret vandrede ud i verden i deres bøger. Marie Lau Florin fra Frie fodspor husker tydeligt mødet på forlaget:
”Det var faktisk ret presset, for vi havde ikke nogen skarp ide med i baghånden til en vandrebog fra Danmark. Men efter en tænkepause, der virkede som evigheder, udbrød Torben: ’Hvad med Bornholm? Hvorfor er der ikke nogen, der har skrevet en bog om vandring på Bornholm?’ Jeg tror aldrig nogensinde, jeg har været så lettet over, at han tog ordet, som lige der”.

Muusmann Forlag var med på ideen, og vandreparret tog forbløffede hjem med bogkontrakt på en bog, de ikke havde haft ideen til selv samme morgen.En stor del af 2023 blev tilbragt på de bornholmske stier, sideløbende med at manuskriptet tog form. Parret har haft frie hænder som forfattere, og Destination Bornholm har bidraget med kontakter og forslag til kilder i researchfasen. ’Til fods på Bornholm’ udkommer denne uge.

Om’Til fods på Bornholm’

  • Bogen dækker Bornholms to langdistanceruter – Kyststien rundt om øen og Højlyngsstien tværs over – samt 14 rundture på 3-15 km.
  • Alle stier formidles i personlige vandrefortællinger og praktiske vandreguides.
  • Udkommet på Muusmann Forlag april 2024.

Om Frie fodspor mail@friefodspor.dk 26708050
Ægteparret Marie og Torben Lau Florin står bag vandrebloggen friefodspor.dk, der med mere end 55.000 unikke læsere om måneden er en af Danmarks mest besøgte. Som førstegenerationsvandrere er de erfarne i nybegynderfejl på stierne og pædagogiske formidlere af den viden om vandring, man mangler i rygsækken, når man vokser op i asfaltjunglen eller parcelhusland. Deres mål er at give andre mod på at vandre gennem brugbar, ærlig og motiverende vandreinspiration.
www.friefodspor.dk

 

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00