Artikel

Tips til din næste cykelferie på Bornholm

Når jeg tænker på Bornholm, så tænker jeg primært på en lille dansk klippeø i Østersøen, hvor de fleste af os ikke har været ret mange gange.

Tekst og foto: Ole Madsen / Cykel-Motion Danmark

Betalt indhold af Places Bornholm

Jeg var der i 2017, da jeg sammen med Broen Danmark – og ikke mindst min hustru – cyklede øen rundt til fordel for Broen og udsatte unge.

Dengang blev det til et meget kort visit, da vi sejlede over fra Køge med natfærgen og landede i Rønne tidligt om morgenen. Turen gik så til Allinge, hvor vi spiste morgenmad, inden startskuddet lød. 107 smukke kilometer rundt langs kysten i et af Danmarks nok mest oversete cykellandskaber. Efter Bornholm rundt nåede vi så Rønne igen og tog færgen tilbage til Køge.

Denne gang havde Tina og jeg helt andre planer med vores besøg på øen. Ud over at Tina gerne ville besøge hendes familie derovre, så havde vi taget cyklerne med og havde planlagt at udforske nogle steder på øen som så spændende ud.

Først og fremmest ville vi kigge ruten, som Danmarks nye klassiker Bornfondo har lavet. Cykelløbet Bornfondo er et super godt tiltag, og har du lyst og mod på en enestående oplevelse med gode udfordringer, så er det bare at få dig tilmeldt.

Konceptet er bygget op over en strækning på 30 km, men som du så kan vælge at køre op til fire gange. Det er på ingen måde en flad rute, men derimod fire gange 30 km indeholdende over 1.700 højdemeter og ikke mindst Danmarks skrappeste stigning. Du kommer til at opleve serpentiner-sving på nedkørslen mod Gudhjem og små smukke gader, der snor sig op gennem byen. Løbet starter på havnen i Gudhjem, og efter løbet kan du jo smutte hen og få dig en røget sild og lidt hygge på et af de lokale steder.

Løbet køres altid en weekend i anden halvdel af maj og indeholder et fællesløb på 123 km og en enkeltstart på en 8,3 km lang lukket rute, tæt forbi Hammershus. I 2018 deltog ca. 800 personer i Bornfondos 123 km.

Er der langt til Bornholm?

Nej, egentlig ikke. Vi startede lørdag morgen kl. 6.15 og nåede færgen i Ystad 10.30. Du har 40 km fra Øresundsbroen til Ystad, og vejene er gode.

Færgen til Rønne tager en time og 20 minutter, og kigger du lidt efter de billige afgange, så kan du komme over for et par hundrede. Det er dog en rigtig god idé at placere cyklerne bag på bilen frem for på taget, som jeg normalt gør, for fylder du mere end 1,95 cm i højden, skal du betale for en høj bil.

Vi måtte af med 600 kr. ekstra og kunne ikke lade være med at trække på smilebåndet, da vi så, at vi holdt på samme vogndæk som alle de andre biler.

Vi havde lejet et sommerhus i Nexø ved Balka strand, og prisen uden for sæsonen var kun 4.500 kr. for en uge, men man kan finde ferieboliger i alle prisklasser.

Fortsættes efter billedet

Cykelruter på Bornholm

Bornholm har tradition for cykling – dog mest familier, der er på ferie og vil udforske øen. Der er mange kortlagte cykelruter med anmærkningen “Cykelvej”. Racer og MTB-folket har efter min mening nærmest overset Bornholm som et træningsmål, og det er synd, for øen tilbyder virkelig det hele.

Jeg må tilstå, at jeg blev meget overrasket over alle de højdemeter, man kan få på forholdsvis få kilometer. Den ene side af Bornholm er forholdsvis flad, men ønsker man bakketræning, så kan jeg varmt anbefale ruten nord om øen, fra Rønne til Nexø ca. 50 km. Man kan så køre samme rute hjem eller tage en lidt mere flad rute vest om øen via Dueodde, Vestre Sømarken, Arnager og til Rønne.

Midt på øen er der også gode cykelruter, der byder på lange bakker og flade vejstrækninger. Vinden er også en partner, og man har mange strækninger med god vind.

Alt i alt er vores oplevelse med Bornholm som cykeldestination super god. Vi kan varmt anbefale, at man tager herover og får nogle gode oplevelser. Øen byder endvidere på adskillige seværdigheder, så når du alligevel er derovre, kan du lige så godt tage de oplevelser med.

Rokkestenen i Paradisbakkerne er et besøg værd. Landskabet er enestående, så selv om der er mere tale om en “kunne engang rokkesten”, så tag turen ind i skover og se den.

Den enestående borgruin Hammershus skal du se. Det er et must. Ikke alene et stort stykke Danmarks-historie, men også et udsigtspunkt, hvor du kan opleve noget af Danmark, som du kun kan se et sted.

Er du derovre om sommeren, så er Balka strand et af de mange steder, hvor du kan tage en dukkert og få lidt farve på de kridtblegede dele af kroppen. Super flot natur og en hvid badestrand, som er perfekt til børnene, for vandet er meget lavt langt ud.

Vi mødte mange af de lokale cykelmotionister, der var ude at strække benene på landevejene, og ved Hammershus mødte vi Helene og Lars Almgren fra Sverige, som var på MTB-ferie på øen.

Efter en fin uge med blandet vejr og gode cykelture samt en dejlig oplevelse rigere tog vi færgen tilbage til Ystad, men det er bestemt ikke sidste gang, vi skal cykle på Bornholm. Jeg kan bestemt anbefale dig og din klub at overveje at tage herover.

Hold cykelferie på bornholmsk

Vælg en cykelpakke på Bornholm og få en naturoplevelse ud over det sædvanlige. Places Bornholm er specialister i aktiv ferie på Bornholm.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00