Karsten Kurz
Karsten Kurz er passioneret klatrer fra Dresden og forfatter til klatreguiden "Bornholm on the rocks", baseret på årtiers erfaring med øens unikke klatreterræn.
Klatring på Bornholm handler ikke kun om spænding og eventyr. Klipperne, havet og den friske luft er en vigtig del af oplevelsen — og dem deler du med både andre klatrere, dyrelivet og de næste, der kommer forbi.
Derfor handler god klatrestil ikke kun om teknik, men også om at vise respekt. For naturen, for ruterne og for hinanden. På Bornholm er det en naturlig del af eventyret, at vi passer godt på klipperne og de omgivelser, der gør øen til et af Nordens mest unikke klatreområder.
Respektér eventuelle adgangsforbud og indhent tilladelse, hvis der kræves særlig tilladelse fra ejere.
Undgå at montere faste sikringer som bolte og kroge i naturlige klipper, sprækkedale og i stenbruddet Hammerbruddet. Her gælder princippet om “clean climbing”. Undtagelserne er kun Røde Mor (Randkløve) og Kong Hellighans (Vang syd).
Bloker ikke ruter med topreb, hvis andre ønsker at føre dem.
Brug magnesia med omtanke og undgå at efterlade unødige spor på klippen.
Undgå at forstyrre fuglene i deres yngletid (fra 1. februar til 15. august) og følg skiltningen nøje.
Pas på planter, der er beskyttet, og undlad at beskadige eller fjerne dem.
Planlægger du førstebestigninger med behov for nye bolte i sportsklatreområder? Så kontakt altid Dansk Klatreforbund på kontor@klatreforbund.dk først. De kan også stille godkendt udstyr til rådighed — typisk uden beregning.
Vis hensyn, især i de mest besøgte klatreområder, og efterlad området pænt. Tag altid dit affald (og gerne også det, du finder) med dig.
Kast aldrig sten eller flasker ned fra klipperne.