Artikel

Bautasten på Bornholm: Tavse vidner fra fortiden

Bornholm er rig på historiske mindesmærker, og blandt de mest bemærkelsesværdige er bautastenene. Disse opretstående sten, der stammer fra jernalderen og tidlig vikingetid, er spredt over hele øen. De er tavse vidner til fortidens ritualer, og mange af dem er tæt knyttet til gravhøje og gamle kultsteder.

Hvad er Bautasten?

Bautasten er høje, aflange sten, der blev rejst af forhistoriske mennesker, og som vi stadig kan finde i dag. De har været brugt som mindesmærker, symboler på magt eller som en del af religiøse ritualer.

Bautasten på Bornholm

Bornholm er hjemsted for nogle af Danmarks mest imponerende bautasten. Øen er hjemsted for adskillige bautastensfelter, hvor grupper af disse sten rejser sig på landskabet, ofte med en stærk symbolsk eller ceremoniel betydning. Et af de største og mest kendte steder er området Gryet, hvor flere bautasten står i tæt formation. Her på siden har vi samlet en håndfuld af de mest kendte bautastens samlinger på Bornholm.

Gryet: Et gravfelt fra bronzealderen

Gryet, beliggende i en lille skov nær Nexø, er et af Bornholms største gravfelter.  Den ældste bautasten stammer fra bronzealderen, men langt de fleste af stenene stammer fra Jernalderen. I dag kan du se 67 bautasten, hvoraf flere af dem også bærer helleristninger, stående som tavse vogtere over de gamle gravhøje. Området er fredet og ejes af Danmarks Naturfond.

Gryet

Louiselund: En gemt skat

Louiselund, som ligger øst for Østermarie, rummer Bornholms næststørste samling af bautasten. Her kan du se 50 sten, som er spredt ud over landskabet, omgivet af skov, hvilket giver stedet en næsten mystisk atmosfære. Louiselund er et godt eksempel på, hvordan naturen og historien kan sameksistere på Bornholm.

Louiselund

Hjortebakke: Danmarks eneste sted med domarringen

På Hjortebakken findes 10 større og 9 mindre bautasten. Særlig bemærkelsesværdige er de 9 små flade bautasten, der er anbragt i en kreds, en såkaldt domarring. Ved arkæologiske udgravninger af domarringen på Hjortebakken fandt man brændte menneskeknogler. Man formoder at der er tale om en gravplads fra yngre jernalder.

Hjortebakke

Hellig Kvinde: En kraftfuld kvindefigur

Hellig Kvinde er navnet på den største bautasten af de i alt 17 bautasten, som er placeret tæt på Gyldenåens udløb, ikke langt fra Svaneke. Hellig Kvinde er 2,6 meter høj og er placeret oven på en stenrøse, med flere af de mindre sten rundt om. Denne sten har været omgærdet af folketro og siges at besidde særlige kræfter, hvilket har givet den en vigtig plads i lokal mytologi.

Hellig Kvinde

Hestestenene: Sagn og myter

Hestestenene, møder du på kyststien kort udenfor Gudhjem i retningen mod Helligdommen. Der er tale om fire bautasten, der står øverst på skrænten højt over havets overflade. Flere forskellige myter knytter sig til disse sten. En af de mest sejlivede er den om det unge brudepar, der i tæt tåge forliste med deres hestevogn, og røg ud over klippen og direkte i døden. Hestene står forstenede tilbage. En anden historie beretter at stedet i oldtiden var offersted, hvor man styrtede heste ud over klippen som offer til Salenebugten.

Hestestenene

 

Bevaring og beskyttelse af bautasten

Selvom mange af Bornholms bautasten stadig står på deres oprindelige placering, er de udsat for naturens kræfter og menneskelig aktivitet. Bevaringen af disse monumenter er afgørende for at sikre, at de fortsat kan fortælle deres historie. Besøgende opfordres til at vise respekt for disse steder ved at følge de gældende retningslinjer for opførsel.

 

 

Tema
Helleristninger på Bornholm: Fortidens billeder
Tema
Bronzealderen på Bornholm
Tema
Bornholmske runesten: En guide til øens historiske runer
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00