Artikel

Bronzealderen på Bornholm

Bornholm indtager en særstilling i Danmark, når det gælder vidnesbyrd fra bronzealderen. Øen har den største koncentration af bautasten og helleristninger samt et stort antal bevarede gravhøje og røser, der giver et enestående indblik i fortidens kultur.

Bronzealderen på Bornholm: En tid med kulturel udvikling

Bronzealderen på Bornholm strækker sig fra cirka 1700 f.Kr. til 500 f.Kr., og markerer en tid med betydelig kulturel og teknologisk udvikling.

Bornholm er særlig kendt for sine helleristninger, som findes over hele øen og giver os et unikt indblik i bronzealderens religiøse liv og de forestillinger, der prægede indbyggernes verden. Desuden findes der et imponerende antal røser, gravhøje og bautasten, der vidner om en rituelt rig kultur.

Gravfund på Bornholm

De fleste fund fra bronzealderen på Bornholm stammer fra grave. I den tidlige bronzealder blev de døde begravet i store gravhøje, ofte i stenkister eller egetræskister, med rigelige gravgaver. Disse gravhøje blev nogle gange udvidet over tid, når nye begravelser blev foretaget, hvilket førte til deres betydelige størrelse.

I den sene bronzealder skiftede man til ligbrænding, hvor urnen med asken fra den afdøde blev nedsat i gravhøjene. Dette skifte afspejler sandsynligvis en ændring i religiøse overbevisninger.

Helleristninger på Bornholm

De mest fascinerende spor efter bronzealderen på Bornholm er de mange helleristninger, der findes rundt omkring på øen. Disse billeder og symboler, som er hugget ind i større sten og klippeflader, menes at have haft en dyb religiøs betydning, muligvis knyttet til solkulten og naturens cyklus.

På Nordbornholm finder du Madsebakke ved Allinge, som er Nordens største helleristningsfelt.

Røser og bautasten på Bornholm

Fra den sene bronzealder stammer også de mange røser, som er gravhøje opført af sten. Disse stenrøser blev ofte placeret over ligbrændingssteder eller urner med aske, og de er især bevarede i områder, hvor jorden er vanskelig at dyrke, såsom i skovområder.

Bornholms største samling af røser findes i Gryet nær Nexø, hvor du også kan se nogle af øens ældste bautasten. Bautastenene, som står som monumenter fra fortiden, blev sandsynligvis brugt til at markere vigtige steder eller personer.

Besøg disse steder og bliv klogere på Bornholms historie

1

Bornholms Museum

Èt museum - fire unikke oplevelser

2

Madsebakke

På Madsebakke i Allinge kan du se mange helleristninger

Tema
Helleristninger på Bornholm: Fortidens billeder
Tema
Vikingetiden på Bornholm – et selvstændigt rige
Tema
Bornholmske runesten: En guide til øens historiske runer
Tema
Bautasten på Bornholm: Tavse vidner fra fortiden
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00