Af Brian Kjær Johansen
Forestil dig et samfund, hvor alt det man i dag anser som affald har værdi, og ikke længere bare er noget, der skal smides i skraldespanden.
Bornholms regionskommune er sammen med det lokale affaldsselskab, BOFA, i gang med at gøre visionen, ”Bornholm viser vej – uden affald 2032” til virkelighed. Affaldsvisionen er en del af Bornholms overordnede grønne strategi ”Bright Green Island”
Om ca. 13 år, når rådhusklokkerne har ringet år 2032 ind, venter en ny grøn virkelighed på Bornholm. Affaldssystemet, som vi kender det i dag, med containere til småt brændbart og affaldsforbrænding i store ovne, vil være en saga blot.
Affald, lige fra vatpinde, lænestole og gulvtæpper skal ikke længere bare smides i forbrændingsovnen, men i stedet have nyt liv som genbrug, eller blive en del af et andet produkt.
Læs mere om Bornholm ambitiøse affaldsvision her.
”Vi kan ikke gøre det i dag. Der er en række ting, der skal ske mellem nu og 2032, for at det kan lade sig gøre”, fortæller BOFAs direktør, Jens Hjul-Nielsen og fortsætter:
”Det handler om bedre sortering, om nye og smartere teknologiske behandlingsformer, og dialog med vores brugere. Når vi for alvor går i gang med ”Bornholm viser vej – uden affald 2032, får vi brug for masser af hjælp, fra både bornholmere og de tusindvis af turister der hvert år besøger øen”
Ifølge BOFA er Bornholm et oplagt sted at udvikle kompetencer inden for grøn omstilling og cirkulær økonomi. Øen har en fuldt udbygget infrastruktur og en befolkning, der svarer omtrent til én procent af den danske befolkning.
Erfaringer og viden kan derfor overføres til lignende projekter i Danmark og andre steder i verden.
“Når vi for alvor går i gang med Bornholm viser vej – uden affald 2032, får vi brug for masser af hjælp, fra både bornholmere og de tusindvis af turister der hvert år besøger øen”
Jens Hjul-Nielsen, Direktør hos BOFA
Bornholms affaldsvision, der blev vedtaget af en enig bornholmsk kommunalbestyrelse i december 2018, er allerede nu nået vidt omkring. En lang række artikler i alverdens aviser, livstilsmagasiner og fagblade, samt en stor og dybdeborende artikel i tidsskriftet, National Geographic, har sat den danske ø på det grønne verdenskort.
”Den megen omtale af den bornholmske affaldsvision har givet en del mulige samarbejdspartnere fra hele verden” siger Jens Hjul-Nielsen og uddyber:
”Vi kan ikke løse opgaven selv, så det er fantastisk med positiv respons fra både borgere og affaldsbranche verden over. Vi arbejder hele tiden på, at inddrage en masse spændende samarbejdspartnere, så vi sammen kan knække koden til et affaldsløst samfund” slutter direktøren.