Artikel

Helleristninger på Bornholm: Fortidens billeder

Bornholm indtager en særlig plads i Danmarks historie, især når det gælder vidnesbyrd fra bronzealderen.

Helleristninger på Bornholm: Et vindue til fortiden

Blandt de mest forunderlige spor, som bronzealderens mennesker efterlod sig på øen, er helleristningerne.

Disse mystiske indgraveringer i klipper og sten har fascineret både arkæologer og besøgende i århundreder.

Helleristningerne giver os sammen med arkæologiske fund et indblik i fortidens tro, livsopfattelse og magiske forestillinger.

En 2800 år lang sejlads

Bronzealderens helleristninger vrimler med billeder af skibe, som var det vigtigste motiv både på Bornholm og i resten af Sydskandinavien. Skibene symboliserer måske ikke kun transport, men også noget langt dybere – en rejse mellem verdener, både fysisk og åndelig. Der findes også skibsmotiver på mange bronzegenstande fra det øvrige Danmark.

I oldtiden var det langt lettere at rejse ad vandvejen end over land. Bornholm var ikke et isoleret sted i bronzealderen. Mennesker padlede uhindret over Østersøen, og kom med både bronze og nye ideer i lasten.

Alligevel har arkæologerne aldrig fundet en rigtig bronzealderbåd. Det nærmeste man kommer, er Hjortspingbåden fra Als. Den stammer fra den tidligste jernalder, 400 f.Kr. Hjortspringbåden blev oprindelig bygget i det sydlige østersøområde. I teorien kan den have rundet Bornholm.

Optegnet skib – vær obs. på at de bornholmske helleristningerne ikke længere optegnes.

Tro og ritualer: Skibet var solens vogn

Når mennesker i forhistorien skabte billeder, var det næsten altid med mytisk eller religiøst sigte.

De enkelte helleristninger kan virke tavse -men når vi ser på helleristningerne i sammenhæng med andre fund, begynder vi at forstå, hvordan skibene kunne have haft en mytisk betydning.

Mange forskere mener, at skibet i bronzealderen blev set som solens transportmiddel over himlen, hjulpet af dyr som heste og andre symboler. Denne symbolik kunne også gælde for de dødes rejse i efterlivet.

Klippens kraft: Skåltegnenes hemmelighed

Over hele Bornholm, hvor bronzealderens mennesker har boet eller dyrket jorden, findes klipper og sten med skåltegn. Disse små, runde fordybninger har fascineret arkæologer og forskere i årevis, men deres betydning er stadig omgærdet af mystik. De fleste mener, at skåltegnene havde en rituel funktion, muligvis knyttet til frugtbarhed eller jordens dyrkning. Det at mærke den urgamle klippe kan have haft en symbolsk betydning, som vi i dag kun kan gætte på.

Der er bl.a. fundet små skåltegn på tre bautasten fra den tidlige bronzealder i det fredede naturområde Gryet ved Nexø.

Skåltegn er små runde fordybninger, typisk 4-5 cm brede og 1-10 mm dybe. Der kan findes hundredvis af skåltegn på et sted. Undertiden kan de danne rækker eller mønstre, men oftest er der kun nogle få tilfældigt spredte skåltegn.

Selve det at sætte et mærke i den urgamle klippe, kan have haft sin egen magi. Og mærkerne er jo blevet stående til vor tid!

Optegnet skåltegn – vær obs. på at de bornholmske helleristningerne ikke længere optegnes.

Madsebakke ved Allinge: Danmarks største helleristningsfelt

Madsebakke er hjemsted for Danmarks største helleristningsfelt og ligger lidt nord for Allinge på Nordbornholm. Ristningerne er fra den senere del af bronzealderen, eller mere end 2500 år gamle. De er næppe udført samtidig, sandsynligvis er der ca. 400 år mellem de ældste og de yngste billeder. Nær klippen er der fundet gruber med ildskørnede sten, og spor af en stenbrolægning.

Arkæologerne tror, at Madsebakke har fungeret som helligsted for mennesker i omegnen. Måske har stedet endog haft betydning for et større område. Helleristningerne er formentlig udført som led i mere omfattende ritualer. Man kan kun gætte på, hvad disse ritualer har bestået i. Det kan f.eks have været ofringer, hellige måltider, musik, dans og åndemaning.

Kun 100 meter fra Madsebakke, har der ligget to andre klipper med helleristninger. Disse klipper blev desværre sprængt i stykker i 1890, i en tid hvor der blev brudt granit i masser af små stenbrud på Nordbornholm. Samme skæbne ville sikkert have overgået Madsebakke, hvis ikke klippen havde været af dårlig kvalitet.

En af datidens mest energiske amatørarkæologer på Bornholm, skolelærer L. Petersen fra Allinge, nåede dog at lave skitser af begge ristninger. De viser skibe af almindelig type, men også den eneste tydelige menneskefigur som er kendt på Bornholm. Tilsammen har de tre klipper udgjort Bornholms mest markante kompleks af helleristninger. Mange andre helleristningsklipper ligger inden for en radius på 1-2 km.

1

Besøg Helleristningsfeltet ved Madsebakke

Nedbrydning af helleristningerne

Granitten er ikke så uforgængelig som den kan se ud. Vejrliget og lavbevoksningen nedbryder langsomt overfladen. Det er en naturlig proces, men desværre ser det ud til, at nedbrydningen i vore dage går hurtigere pga. luftforurening.

Flere helleristninger på Bornholm er så forvitrede, at de er på grænsen af hvad der kan registreres. Man må gå ud fra, at en del ristninger er gået helt tabt.

Granitten omkring Svaneke er mindre modstandsdygtig end andre granittyper. Måske er det derfor, at man i dette område kun finder dybt indhugne skåltegn og fodtegn. De helleristninger der er bedst bevaret, har været dækket af jord det meste af tiden.

I udlandet er man begyndt at dække udsatte helleristninger til, efter at de er blevet grundigt dokumenteret. Det samme kan snart blive aktuelt på Bornholm.

Af hensyn til bevaringen, bliver helleristningerne  ikke længere malet op med rød farve, og de kan være svære at se for et utrænet øje.

Tag hensyn

Også publikum har slidt på helleristningerne i årenes løb. Det kan vi undgå, hvis du følger nogle simple regler.

  • Gå ikke på helleristningerne.
  • Tegn ikke på klippen, hverken med kridt eller noget andet.
  • Efterlad ikke affald. Tænk også på, at de fleste helleristninger ligger på privat mark, hvor ejerne velvilligt har givet adgang for publikum.
Tema
Bronzealderen på Bornholm
Tema
Bornholms Museum
Tema
Bornholmske runesten: En guide til øens historiske runer
Tema
Bautasten på Bornholm: Tavse vidner fra fortiden
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00