Image

Middelalderlig fortællekraft

Mægtige Hammershus. Mystiske rundkirker. Den gamle kongeborg i Almindingen. Præster, biskopper, korsriddere og fyrster. Krige og ufredstid.

 

1100. Er de tykke mure, den særegne konstruktion og de små vinduer blot et svar på middelalderlige ufredstider? Eller har de fire bornholmske rundkirker haft en anden funktion? Måske et stort anlagt astronomisk eksperiment? Den hellige gral? Er det virkelig korsridderne, der har bygget dem? Hvorfor bor der cisterciensermunke på Bornholm i dag af alle steder? Og hvorfor optræder der en korsridderrundkirke i Da Vinci mysteriet?

1259. Fyrst Jaromir af Rügen og ærkebiskoppen af Lunds bror indtager Lilleborg og dræber alle soldaterne. Bornholm er ikke længere delt mellem kirke og konge. Kirken hersker. Kongens borg i Almindingen lægges øde. Men ruinen er der stadig – smukt beliggende mellem Borgesø og Græssø. Man behøver ikke tage fantasien til hjælp for at forestille sig slaget. Og hvorfor ikke et raskt lille rollespil …

1350. Næseborene på den store hvide hingst. Vildskab. Acceleration. To heste. To mænd. Den sprøde lyd af en lanse, der knækker. Den røde ridder styrter. Hårdt. Bønderne er utilfredse med stormanden og hans brandbeskatning. Kampen om stormandsgården er i fuld sving. Borgerkrige. Bornholm handles. Bruges som pant. Bliver besat af svenskere og lübeckere. Plyndringer. Lejesoldater. Riddere. Falkonerer. Gøglere. Se, hør, føl, smag og lugt middelalderen på Bornholms Middelaldercenter.

1658. Svenskerne sidder på den stærke fæstning Hammershus. Den bornholmske befolkning vånder sig under den svenske kommandants brandbeskatning. Vognlæs efter vognlæs køres nordpå. Bornholmerne tager sagen i egen hånd. Dræber kommandanten og ’giver’ Bornholm tilbage til den danske konge.

Eller tag til Hammerhus – Nordeuropas største borgruin. Fra begyndelsen af 1200-tallet til slutningen af 1600-tallet en næsten uindtagelig fæstning – bygget som en kinesisk æske, hvor det ene forsvarsværk afløser det andet: Kløfter, volde, forborge, mure m.v. Hvis det yderste forsvarsværk blev indtaget, kunne forsvarerne trække sig tilbage til det næstyderste osv. Få historierne om smørkælderen, blommetårnet, hundetårnet, rævetårnet, havporten, manteltårnet – og i tilgift en fantastisk udsigt mod Sverige udover den næsten lodrette klippe. Læs mere om Hammershus.

Bornholms Middelaldercenter – på oplevelse i historien

Skinner solen fra en skyfri himmel eller står regnen ned i tove – så er middelaldercentret, med sine mange ude- og indeaktiviteter det sted hvor I, gennem leg og læring, kan leve jer ind i bonden og stormandens liv anno 1300-1450.

I kan både se, lugte og føle atmosfæren i et levende middelaldermiljø med mennesker, dyr, landbohuse, vandmølle og befæstet stormandsgård. Giv jer derfor god tid til oplevelserne og deltag i de mange spænden­de aktiviteter. Vi har desuden indrettet to særlige områder med masser af plads til at I, sammen med vores personlige formidlere, kan boltre jer med gamle håndværk og lege.

Er I mere til ro og fordybelse, er der meget at opleve i det historisk autentiske område, – få jer en hyggesnak med en af vores arbejdende håndværkere. Gennem udstillinger, workshops, events, filmfremvisninger og meget mere, er der særlig fokus på middelalderens kalkmalerier og fortidens og nutidens miljøproblematikker. Hør dagligt om sortkrudt og ildvåben, mid­delalderens mode, tidens kogekunst eller tag på oplevel­sestur med runejagten eller med GPS.

Du kan kontakte Bornholms Middelaldercenter på tlf. +45 56 49 83 19 eller besøge hjemmesiden bornholmsmiddelaldercenter.dk.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00