Spøger det på Stormandsgården?

Tag med på en stemningsfyldt tur igennem den mystiske middelalder efter mørkets frembrud, og lær mere om datidens folketro på uhyggelige – og hjælpsomme – væsner, spøgelser og trolddom.

Med flagermuslygter i hænderne bevæger vi os rundt i det rekonstruerede middelalderområde på Bornholms Middelaldercenter, og gør bl.a. stop ved den hellige kilde, gabestokken og galgebakken.

Tror jeg på spøgelser? – Hvad er overtro, og er jeg overtroisk? Findes De Underjordiske?

I dialog med børnene kommer formidleren ind på emner som naturens varsler og folketroens ritualer. Hvordan forsøgte man f.eks. at gardere sig mod ulykke i middelalderen? Oplevelsen bliver mere og mere intens som mørket sænker sig, og bringer tanker frem som: Tror jeg selv på spøgelser? Er jeg også overtroisk? Hvad tror jeg på, og hvorfor? Hvorfor så menneskerne i middelalderen anderledes på ting end vi gør i dag?

Til sidst når gruppen frem til stormandens befæstede gård, hvor turen afsluttes med en historiefortælling inde i de stemningsfulde lokaler.

Praktiske oplysninger: Da denne tur foregår om aftenen anbefales det at have varmt vind- og vandtæt tøj med i rygsækken.

Undervisningsmaterialer:
Turen lægger op til videre refleksion om tro og overtro, og er velegnet som introduktion til et tværfagligt forløb mellem historie og f.eks. kristendomskundskab.

Der findes flere bøger om de underjordiske og bornholmske folkesagn:
Rasmussen, N.E. / Bøggild, Hansaage / Bornholms Sagnteater: Bornholmerhistorier, Rønne 1993.
Seier, A.F.V.: Bornholmske folkeminder, Rønne 1997.
Seier, A.F.V.: De underjordiske på Bornholm, Rønne 1981.
På hjemmesiden http://www.underjordiske.dk/ kan I finde bornholmske sagn og gamle beretninger om overtro og underjordiske, som tilknyttes til steder på Bornholm – bl.a. Rågelundsgård i Øster Herred, hvor det nuværende middelaldercenter ligger.

Her findes bl.a. introbog til middelaldercentret ”Velkommen til middelalderen og til Bornholms Middelaldercenter” og opgavearkene ”Levende Billeder”, som er målrettet mellemtrinet. De er opdelt i 5 tematiske grupper, men kan også kombineres efter egne ønsker. På samme side findes også hæftet ”Levende Billeder” som er målrettet udskolingen og voksne.

Praktisk info

Adresse

Bornholms Middelaldercenter Stangevej 1 Østerlars 3760 Gudhjem

Email

booking@bornholmsmiddelaldercenter.dk

Websted

bornholmsmiddelaldercenter.dk

Telefon

+45 56 49 83 19

Pris

95,- kr. pr. elev, 2 lærere gratis med i klasser med over 15 elever.

Varighed

2 timer.

Tidspunkt

Hele året

Fællesmål:

  • Relevant for hvilke fag: Historie; Kristendomskundskab
  • Målgruppe: 5.-9. klasse (Mellemtrin/Udskoling)
  • Deltagerantal: 15-30 elever
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00