Rønnes bombardement 7. - 8. maj 1945

I fodsporet af den 13-årige Boye Pihl´s oplevelser

2. Verdenskrig udviklede sig helt anderledes end i resten af Danmark. Krigen startede, da den sluttede med sovjetisk bombardement af Nexø og Rønne 7. og 8. maj 1945, og en 11 måneder lang sovjetisk besættelse af Bornholm indtil april 1946.

Bornholms Museum tilbyder en byvandring i fodsporet til 13- årige Boye Pihl. Boye oplevede bombardementet på nærmeste hold. Hans historie er ikke kun en fortælling om personlige hændelser, men er en beretning om nogle af de mest dramatiske begivenheder i Rønne 7. og 8. maj 1945. Turen knytter et menneskets oplevelser sammen med en generel snak om centrale emner om 2. Verdenskrig. Vi følger Boye fra han går ud af skolen, oplever bomberne på Lille Torv, turen i beskyttelsesrummet (vi skal selv ned i et) og hjem til huset i Damgade. Undervejs fortælles han historie krydret med andre oplysninger og andres historier. Vi snakker om de dramatiske begivenheder, hvorfor og ikke mindst hvordan kom man videre.

På turen ser vi også på fotos fra dengang – Boyes onkel var fotograf og der er derfor også billeder af Boye og hans familie, fra de dramatiske dage. Turen er lagt op som dialog mellem fortæller og eleverne. Hvilke historier har deres familier fra 2. Verdenskrig? Har de/deres familie oplevet krig? Hvordan mon vi ville have reageret. Hvad gør krig ved mennesker?

Boye Pihl lever i dag ved Århus.

Praktisk information:

På Youtube er der flere gode film fra 2. Verdenskrig på Bornholm, bl.a. omhandlende genopbygningen af Rønne og Nexø.

Jesper Gaarskjær: Bornholm Besat. 2012.

 

Praktisk info

Adresse

Bornholms Museum, Sankt Mortens Gade 29, 3700 Rønne

Email

ssh@bornholmsmuseum.dk

Websted

bornholmsmuseum.dk

Telefon

+45 56 95 07 35 eller 60 19 53 21

Pris

600 kr. pr. klasse - kan betales ved ankomst eller via EAN-nummer.

Varighed

ca. 1 time

Tidspunkt

Hele skoleåret

Fællesmål

  • Fag: Historie
  • Historie faghæfte 4: Historiske problemstillinger, tolkninger af fortiden, udenlands indflydelse, lokalhistorie/Europa/Verden, magtforhold og samspil individ-gruppe.
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00