Bornholms historie - kort og godt

Dramatisk og voldsomt

Bornholms historie kort fortalt! Dette undervisningsoplæg tilbyder et kort rids af Bornholm historie. Hvem var de første bornholmere – turister eller fastboende?  Har Bornholms haft en konge eller hvorfor er der fundet verdens største forekomst af guldgubber på Bornholm?  Guldgubber, de små guldstykker med motiver på?  Har Bornholm været svensk?  Hvorfor har man produceret ure på Bornholm?  Hvorfor blev Bornholm besat to gange og bombet tre gange under 2. Verdenskrig?

Ja, det er nogle af de emner der tages op på denne Bornholms historietur. Gennem dialog og diskussion med eleverne tager vi hul på centrale dele af Bornholms historie. Har I specielle ønsker om temaer så kontakt os på ssh@bornholmsmuseum.dk.

Praktisk information:

Rundt om på øen kan I få ”en bid” af Bornholms historie. Der er flere jættestuer man kan komme ind i bl.a. Lundestenen v. Nylars og Hallebrøndshøj v. Svaneke. Guldgubberne er fundet i området udenfor Joboland. Rundt om på Bornholm findes der masser af helleristninger og bl.a. ved Madsebakke mellem Sandvig og Allinge er Danmarks største helleristningsfelt m. fodtryk, hjul, skibe mfl. Kig også en tur ind i nogle af kirkerne. Rundkirkerne selvfølgelig, men også Poulsker Kirke og Rutsker Kirke har f.eks. flotte kalkmalerier. Hasle og Gudhjem har fantastiske middelalder/renæssance altertavler. Der hænger også pesttavler fra 1600-tallet i kirkerne.

Læg mærke til at vi ikke på Bornholm har landsbyer! Gårdene ligger for sig selv.

Kig godt på Nexø centrum – her finder man mange bygninger fra slutningen af 1940erne. Byen blev næsten totalt udslettet i 1945. Rønne blev også bombet. I begge byer findes flere kvarterer med træhuse, en gave fra Sverige i 1945. Moderne industri finder man f.eks. i Tejn (fisk), Nexø og Rønne. Stenindustri bl.a. v. Sandvig (Opalsøen/Moseløkken), Vang, Rønne og Nexø. Historiske guider til byerne, spørg efter foldere på turistbureauerne.

For yderligere informationer kan den undervisningsansvarlige Sanne Steenberg Hansen kontaktes på ssh@bornholmsmuseum.dk

Praktisk info

Adresse

Bornholms Museum, Sankt Mortens Gade 29, 3700 Rønne

Email

ssh@bornholmsmuseum.dk

Websted

bornholmsmuseum.dk

Telefon

+45 56 95 07 35 eller 60 19 53 21

Pris

600 kr. pr. klasse og kan betales ved ankomst eller via EAN-nummer.

Varighed

ca. 1 time

Tidspunkt

Hele skoleåret

Fællesmål

  • Fag: Historie
  • Historie faghæfte 4: Periodernes værdier/holdninger, magtanvendelse, livsbetingelser. Kildekritik.
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00