Bornholm er Danmarks eneste klippeø. Her kan man opleve rigtig mange forskellige bjergarter og på den baggrund arbejde sig gennem 1.700 mio. års historie.
Naturvejlederen tager klassen på en tur til Klintebakken – området bag NaturBornholm. Her fortælles historien om Bornholms natur fra granitten blev dannet og frem til nutidens varierede landskab. Vi arbejder med en lang række spændende geologiske emner og får sat en dialog igang: Hvordan blev den bornholmske granit dannet dybt under en bjergkæde? Hvordan kan naturens nedbrydende kræfter bryde bjerget ned? Hvordan kan det være, at vi kan stå på en forkastning fra et jordskælv? Og hvordan arbejder de pladetektoniske kræfter? Hvorfor står vi på noget havbund, der blev dannet, mens det lå på den sydlige halvkugle for 545 mio. år siden?.
Efter turen går vi indenfor i NaturBornholms 3000 m2 store oplevelsescenter og starter med “Tidsrejsen”, hvor livet og landskabet i fortiden vises. Derefter skal eleverne på egen hånd gå på opdagelse i udstillingerne, med dinosaur, levende krokodiller, Østersøakvarium, bison, energiudstilling og meget mere.
Praktisk information
Forberedelse eller efterbehandling af besøget er en fordel. Benyt materialer der er tilgængeligt på skolen og som omhandler jordens udvikling og bjergarters kredsløb. Sammen med naturvejlederen ser eleverne på magmatiske, metamorfe og sedimentære bjergarter og snakker omdannelsen og kredsløbet, der også inkludere pladetektonik og istidens erosion.
Orienter jer i “Geologi på Bornholm”, Jørgen Butzbach, NaturBornholms Forlag.
Eller læs NaturBornholms materiale her