Gordon Henriksen
Journalist, lystfisker
megalops.dkDer er noget særligt lokkende over det at være på vandet, og at fiske fra båd ud for Bornholms dramatiske kystlinjer er en helt særlig oplevelse, som giver ro i sjælen, perspektiv på tilværelsen – og en masse gode fisk i baljen.
Ud for de bornholmske kyster falder vanddybderne drastisk, og man skal ikke langt med båd eller kutter, før man finder undersøiske rev, klippeknolde, dybe render og banker, hvor der kan dyrkes et spændende fiskeri efter torsk og fladfisk – og i sæsonen sild, hornfisk og makrel. Torskene kan fiskes hele året, men højsæsonen strækker sig fra marts til oktober. I dette tidsrum – henover sommermånederne, kan man også fange sild, hornfisk og makrel. Sildene og hornfiskene indfinder sig i slutningen af juni, og makrellerne støder til i begyndelsen af august.
De åbne vande ud for Bornholms kyster kan fiskes fra egen småbåd eller en lejet båd, når vejrforholdene ellers tillader det. Dette kræver dog lidt lokalkendskab, nogle brugbare GPS-koordinater, et søkort og gerne et ekkolod til at lokalisere stimerne af fisk nede i dybet. Drivende fiskeri henover banker kan være enormt givtigt, og er forholdene rigtige, kan man slippe af sted med at fiske med ganske let udstyr – hvilket kan være vanvittigt spændende.
For dem uden båd er der også masser af muligheder for godt havfiskeri på Bornholm. Fra nogle af de større havne udgår der nemlig turbåde, som specialiserer sig i at tage lystfiskere med til havs, og her er tale om virkelig komfortable ture med fokus på hygge og folkeligt fiskeri. Der sejler blandt andet turbåde fra Nexø, Rønne, Gudhjem og Hasle, og med en af turbådene, som sejler ud herfra, er man sikret det lokalkendskab, der skal til for at kunne opleve noget godt fiskeri.
Til havfiskeriet er det klogt at medbringe to fiskesæt: Et havsæt til fiskeri med tunge pirke i stærk strøm og en lettere kastestang til let mede- og pirkefiskeri. På helt dybt vand anvendes som regel pirke på 100-400 gram, og til kastefiskeriet bruges kastepirke på 40-100 gr monteret for enden af et silde/makrel-forfang. Et kasterig med naturlig agn, som for eksempel børsteorm, sandorm eller sild, kan også være med til at vække fiskenes huglyst til live.