Lørdagsforedrag på Bornholm Museum

03.Nov 2018 - 15.Dec 2018

Lørdag d. 3. november fortæller museumsinspektør Jakob Seerup om ”Rønnedrengen Frederik James Oiesen, 1857-1928 – en usædvanlig udvandrer.  Oisen har givet en række kinesiske og koreanske ting til Bornholms Museum. Jakob Seerup har gravet i historien bag Oisen og hans ting. Bag disse ting gemmer der sig også ofte en særlig og spændende historie.

 

De bornholmske husmænd – hvor blev de af? Ja, det giver historiker Finn Kjerulff Hansen et bud på i sin snart udkomne bog. 10. november gæster han Bornholms Museum. Gennem en række billeder fortæller han om husmændenes storhedstid og nedtur. Langt de fleste bornholmere her på øen og også ovre har husmænd i deres slægt. Husmændene her på Bornholm var en væsentlig befolkningsgruppe på øen i det 20.århundrede. De satte et stort præg på øens landbrugsøkonomi, havde i lange perioder væsentlig indflydelse på den politiske styrelse ude i landsognene, på det lokale foreningsliv og også på andelsbevægelsens udvikling og økonomi. Husmændene blev ofre for udviklingen, hvor man efter 2. Verdenskrig for alvor satsede på stordrift i både industri og landbrug. Fra at have været en stor aktør i det bornholmske samfund i 1950, var husmændene som betydningsfuld gruppe forsvundet i 1980.

 

I denne første del af foredragene får vi også – 17. november – besøg af Stig Svenningsen, seniorforsker, Det Kongelige Bibliotek. Han forsker i Stalins hemmelige kortlægningsprojekt. Under den kolde krig beordrede Stalin sovjetiske geografer til at kortlægge hele verden i et gigantisk kortlægningsprojekt. Stig Svenningsen kommer også ind på, hvad man kan se ud fra de hemmelige sovjetiske kort over Bornholm.

 

Ja, og så går året jo på held, dermed er det også tid til at se tilbage på året der gik. Igen i år vil Nationalmuseet i samarbejde med Danmarks Radio finde frem til ting, der fortæller os noget om 2018. Bornholms Museum vil i samarbejde med P4-Bornholm lørdag d. 24. nov. opfordre bornholmerne til at komme og give deres bud på og diskutere, hvilken ting fra Bornholm, der fortæller noget om året på Øen. (Man behøver ikke at have selve tingen med). Medarbejdere fra Bornholms Museum vil indlede arrangementet med udvalgte ting, der for dem repræsenterer året der gik på Bornholm.  Senere vil man via P4-Bornholm kunne indstille ting fra Bornholm og et lokalt dommerpanel vil udvælge en ting, der skal deltage i en landsdækkende ”konkurrence” og udstilles på Nationalmuseet i december.

 

 

Kom forbi Bornholms Museum i december og få noget af historien om, hvordan vores juletraditioner er opstået og har udviklet sig. Årets juleudstilling handler om nogle af de traditioner folk holder allermest af: juletræet og julegaverne. Det store juletræ er pyntet med alskens pynt fra de bornholmske hjem. Ikke under træet men ved siden af handler det om det der skal under træet – julegaverne.

Nogle af de ting udstillingen fortæller er bla.:

Hvornår er det egentlig jul?

Hvornår begyndte man at fejre jul med træ og gaver?

Hvad spiste man?

Havde man fri?

Fejrede man jul med sin familie eller?

Gratis for børn. 1., 8. og 15. dec. kl. 12 er der arrangementer for børn i udstillingen. Udstillingen er åben i almindelig åbningstid.

Institutioner, skoler mfl.

Institutioner, skoler mfl. kan besøge udstillingen udenfor åbningstid, ved at booke tid hos museumsformidler Sanne Steenberg Hansen. Der gives gratis guidet tur i dialog med børnene/eleverne.

Klassetrin: alle

Varighed: 1 time og er GRATIS

Tid: 3.dec. – 21. dec. hverdage kl. 8-15.

Booking: ssh@bornholmsmuseum.dk eller på 60195321

Hvornår:

03
Nov

12:00 - 14:00


10
Nov

12:00 - 14:00


17
Nov

12:00 - 14:00


24
Nov

12:00 - 14:00


01
Dec

12:00 - 14:00


08
Dec

12:00 - 14:00


15
Dec

12:00 - 14:00


Priser:

Entré

70 kroner. Børn under 18 gratis.

Adresse:

Sankt Mortens Gade 29
3700 Rønne


Giv os en anmeldelse på Tripadvisor

Tags: Børnevenlig, Efterår, Historie, Jul, Kultur, Museum, Rønne, Vinter

Relaterede events

Find andre spændende events på Bornholm.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00