Dansk, svensk eller helt sin egen – hvad var Bornholms politiske status i vikingetiden?

24. February 2018 - 24. February 2018

Lørdag d. 24. marts 2018 Kl. 12 er der dækket op for endnu et spændende kig ind i vikingernes verden. Denne lørdag vil Gitte Tarnow Ingvardson, ph.d. stipendiat ved Bornholms Museum og Københavns Universitet sætte spot på den politiske side af vikingetiden på Bornholm. Hun har kaldt sit foredrag for:

Dansk, svensk eller helt sin egen – hvad var Bornholms politiske status i vikingetiden?

Om foredraget skriver hun:

  • ”I Wulfstan’s berømte rejseberetning fra slutningen af 800-tallet beskrives Bornholm som et uafhængigt rige med sin egen konge.
  • Ifølge Jomsvikingenes Saga klagede Jarl Veset til sin konge Svend Tveskæg (986-1014) over at hans gård på Bornholm var blevet plyndret.
  • I Slesvig stadsret, der skal dateres til Svend Estridsens regeringstid (1047-74/76), betegnes bornholmske købmænd som udlændinge.
  • Knytlingesagen beskriver en konflikt mellem den danske konge Knud d. Hellige (1080-86) og Blod Egil, den af kongen indsatte Jarl af Bornholm.

Hvis de skriftlige kilder står til troende levede Bornholmerne altså en politisk meget omskiftelig tilværelse, hvor øen i slutningen af 800-tallet var et uafhængigt rige, på overgangen til 1000-tallet var et dansk hertugdømme, fra midten af 1000-tallet var en ikke-dansk ø, kun for at vende tilbage til det danske rige i slutningen af 1000-tallet. Jeg vil overlade det til andre at diskutere værdien af disse få skriftlige kilder, i stedet vil jeg vende mig mod arkæologien, når jeg i foredraget vil forsøge at tegne et billede af Bornholms politiske landskab Vikingetiden. Mit udgangspunkt vil være bebyggelse, monomenter (runesten, borge og kirker), grave og skattefund”.

Gitte Tarnow Ingvardson er en stor kender af de bornholmske vikingeskatte og har haft sin gang på Bornholm i mange år. Der er således dækket op til endnu et spændende foredrag på Bornholms Museum.

Lørdagsforedragene på Bornholms Museum er gratis for Bornholms Museumsforenings medlemmer og børn. Ellers betales der almindelig entrebillet.

Hvornår:

24
Feb

12:00 - 14:00


Adresse:

Sankt Mortens Gade 29
3700 Rønne


0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00