Litteraturens rolle i den politiske virkelighed

26. september 2021 - 26. september 2021

En event i tre dele

Tre events, fra Foreningen ArtPolitico, repræsenteret ved Lena Schenk, Mads Randbøll Wolff og Stine Zink Kaasgaard.

# 1 Hamsunsenteret presenterer:

Markens grøde Live.
En højtlæsningskoncert. Historien om Isak og Inger fortælles i en særegen kompositjon af højtlæsning, dialog og musik.

 

# 2 Knut Hamsuns roman Markens grøde som både levende litteratur og kontroversiel kulturarv.
Foredrag v. Alvhild Dvergsdal, Ph.D., Hamsunsenteret.

# 3 Debat og samtidsperspektivering med udgangspunkt i Knut Hamsun, Martin Andersen Nexø og Selma Lagerlöfs forfatterskaber.
Hvordan forholder forfatterne sig til det politiske ved demokratiets dannelse og hvordan indgår de i udviklingen af samfundet i dag? Er det overhovedet litteraturens opgave at spille en politisk rolle?

Martin Andersen Nexø i Danmark, Knut Hamsun i Norge og Selma Lagerlöf i Sverige – i det væsentlige samtidige – levede alle tre i en politisk brydningstid, som de drog vidt forskellige konklusioner omkring. De kom alle tre fra landet (udkanten i dag) og fik national og international anderkendelse og betydning i deres samtid.

Martin Andersen Nexø blev en betydningsfuld skikkelse for arbejderkampen og udviklingen af socialismen i Danmark. Knut Hamsun fra Norge var livet igennem germansk-sindet og støttede i en fremskreden alder det nazistiske Tyskland. Selma Lagerlöf, der som den eneste af de tre kom fra borgerskabet, fik betydning for kvindekampen og udviklingen af demokratiet i Sverige.

Muligvis grundet Martin Andersen Nexøs tilslutning til kommunismen var hans andet opvækststed – Nexø – ambivalent i forhold til hans arv. Det var med nød og næppe, at byen Nexø gjorde ham til æresborgen i 1996.

En samtale og diskussion vil dreje omkring nogle af de følgende spørgsmål: Hvordan forstår vi Nexø og hans øvrige samtidige i dag?  Hvad forstår vi om den nordiske historie og demokratiske udvikling ved at betragte de tre forfatterskaber over for hinanden? Hvis vi holder deres refleksioner op som et spejl for vores samtid, hvad kan vi da blive opmærksomme på igennem deres skarpe betragtninger af menneske og samfund?

Hvornår:

26
sep.

14:30 - 17:30


Priser:Relaterede events

Find andre spændende events på Bornholm.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00