Kina efter Corona – storhed eller fald

03. april 2022 - 03. april 2022

Journalist Jan Larsen var i seks år bosat i Beijing som TV-avisens korrespondent i Kina. Han er tidligere erhvervsjournalist, redaktør og udlandsreporter på TV-A. Sluttede i DR i 2013 – og er i dag foredragsholder og Kina-kommentator. Fast skribent med nyheds- og baggrundsartikler om Kina i det danske net-medie Point of View International.

Nu kommer han og fortæller om Kina efter Corona:

Kina er kommet ud over corona-krisen hurtigere end alle andre. Men ender det så med Kinas storhed – eller snubler kineserne i deres egen succes? Efter en periode med et uforudsigeligt USA og et svækket EU, har Kina skaffet sig øget indflydelse i stribevis af lande fra Østeuropa til Afrika – og også i FN. Samtidig udnytter de effektivt ét-parti-systemet til at sikre kinesiske tech-giganters og firmaers globale fremmarch.

Den kinesiske økonomi buldrer derud af, som hverken finanskriser, pandemi eller handelskrig har kunnet standse. Kineserne breder sig udover hele kloden med det omdiskuterede Silkevejsprojekt og opkøber havne, råvarer og virksomheder. Men ændringer er på vej i en verden, der i stigende grad betragter Kina som en rival – end en partner.

Udviklingen i Hong Kong, Xinjiang og forsøget på at blokere for en undersøgelse af oprindelsen til Covid-19 pandemien, giver store udfordringer for præsident på livstid, Xi Jinping. Med hvad der ligner en blanding af rød revolution og magtspil slår han nu ned på alt fra de private teknologi-giganter, de super-rige, privatundervisning, kendisser og selv den videospil-glade ungdom. Det nye slogan er ”fælles velstand” i et land med ekstrem stor ulighed.

Med Jan Larsens lange indsigt i kinesisk familie- og arbejdsliv, handler det også om kinesernes dagligdag. Både som følge af den hastige teknologiske udvikling, et stressende arbejdsmarked og sociale og menneskelige udfordringer. Emner vi sjældent hører om, men fylder meget i hverdagen, hvor kineserne har fået større indkomster, men hverken mere åbenhed, politiske reformer, lighed eller bedre menneskerettigheder. Og hvordan går det egentlig med kulturen i eet-partistaten?

Senest er der indført det Sociale Kredit System, der skal overvåge og kontrollere de 1,4 mia. indbyggere. Det giver borgerne points alt efter deres ”samfunds” opførsel. Med hjælp af en halv milliard overvågningskameraer, automatisk ansigtsgenkendelse og indsigt i hver enkelt kinesers mobil- og computeraktivitet, skal pointsystemet afgøre om kineserne kan rejse få lov til at rejse med fly, komme frem i boligkøen – eller blive nægtet at tegne en forsikring eller få et job.

Hvornår:

03
apr.

15:30 - 17:30


Priser:

Kr. 100 inkl. billetgebyr - kr. 50 u25/studerendeRelaterede events

Find andre spændende events på Bornholm.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00