Bornholm Frit 2021

05. april 2021 - 21. september 2021

D. 5. april 2021 markerer 75-årsdagen for russernes afrejse fra Bornholm og dermed reelt Bornholms befrielse. Mens det øvrige Danmark den 4. maj 1945 kunne fejre befrielsen og afslutningen på 2. verdenskrig, gik det helt anderledes for sig på Bornholm. De tyske tropper nægtede at overgive sig til de sovjetiske styrker, hvilket medførte et massivt bombardement af Rønne og Nexø, med store menneskelige tragedier og materielle omkostninger til følge. Herefter var Bornholm i praksis underlagt russisk overherredømme i næsten et år.Bornholmerne følte sig med rette, både glemt og svigtet i stormagternes efterfølgende spil om fordeling og grænsesætning i Europa. Det satte sig dybe ar i den bornholmske folkesjæl. D. 5. april 1946 forlod russerne så endelig Bornholm og bornholmerne kunne atter ånde lettede op og igen føle sig som en del af Danmark. 

Se, lyt og syng med fra lænestolen

Kl. 14 – d. 5. april 2021

Herunder finder du en corona-afstands-sikker video i anledning af 75-årsdagen for Bornholms befrielse.

Koncert & fællessang

Bornholms særlige udsatte position og skæbne, er baggrunden for arrangementet Bornholm Frit. Bornholm Frit har også ladet sig inspirere af de alsang/fællessangstævner, der foregik over hele Danmark under den tyske besættelse og således også på Bornholm.

Som kulturel begivenhed indeholder Bornholm Frit også noget nyt og aktuelt, idet der dels tages afsæt i et repertoire af de gamle kendte sange fra tiden omkring besættelsen, men også præsenterer nyere kendte, som helt nyskrevne sange der understøtter temaet. Målet er at sætte fokus på fællesskab og frihedsidealer i en nutidig og nærværende kontekst.

Vi indbyder alle bornholmere, øens faste gæster og turister til både fællessang og koncert med stærke solistpræstationer. Sammen vil vi fejre friheden – den fælles historie og identitet og de fælles værdier og kultur på Bornholm.

Så enkelt skulle det jo have været…

I skrivende stund har en vis påtrængende virus, sat en kæp i hjulet for større enkeltstående kulturelle publikums- og livebegivenheder. Det betyder at Bornholm Frit kommer til at bestå af flere (5) kulturelle nedslag, hen over sommerhalvåret og efteråret 2021.

Vi starter i det små og fejrer selve 75-årsdagen d. 5. april på digital og streamet manér, som det nu snart er blevet for vane. Siden vil Bornholm Frit vokse i omfang og intensitet, som genåbningen af samfundet forhåbentlig skrider frem. Vi forventer i for- og sensommeren at kunne invitere et stort og fysisk tilstedeværende publikum, til rent ‘analoge’ liveoplevelser, som de oprindelig er tænkt og planlagt. Det bliver dejligt at fejre friheden på alle måder… Hold øje med Bornholm Frit på Facebook og billings.dk

Bornholm Frit bliver til i et samarbejde med organisationen Alsang, Bornholms Regionskommune, Bornholms Museum, Folkemødet, Bornholms Kulturuge m.fl.

Relaterede events

Find andre spændende events på Bornholm.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00