Åbning af Bornholms Kulturuge: Bornholm Frit 2021 – 75 år

17. september 2021 - 17. september 2021

Den 5. april 2021 markerede 75-årsdagen for russernes afrejse fra Bornholm og dermed reelt Bornholms befrielse. Mens det øvrige Danmark den 4. maj 1945 kunne fejre befrielsen og afslutningen på 2. verdenskrig, gik det helt anderledes for sig på Bornholm. De tyske tropper nægtede at overgive sig til de sovjetiske styrker, hvilket medførte et massivt bombardement af Rønne og Nexø, med store menneskelige tragedier og materielle omkostninger til følge. Herefter var Bornholm i praksis underlagt russisk overherredømme i næsten et år.

Bornholmerne følte sig med rette, både glemt og svigtet i stormagternes efterfølgende spil om fordeling og grænsesætning i Europa. Det satte sig dybe ar i den bornholmske folkesjæl.

5. april 1946 forlod russerne så endelig Bornholm og bornholmerne kunne atter ånde lettede op og igen føle sig frie og som en del af Danmark.

Koncert & fællessang

Bornholms særlige udsatte position og skæbne, er baggrund for begivenheden Bornholm Frit. Inspireret af de alsangsstævner, der foregik over hele Danmark under den tyske besættelse og således også på Bornholm, inviteres der til en fejring af friheden med fællessang og koncert og stærke solistpræstationer.

Bornholm Frit tager afsæt i et musikalsk repertoire af gamle kendte sange fra tiden omkring og efter besættelsen, men præsenterer også nyere kendte, som helt nyskrevne sange der understøtter frihedstemaet bredt.

Aktuelt markerer Bornholm Frit også i en nutidig kontekst, at vi nu næsten kan leve normalt igen, efter halvandet års pandemi, afsavn og isolation. En tid der måske har givet os en flig af forståelse for, hvordan det er at miste sin frihed, relationer og virketrang. Sammen kan vi nu fejre og værdsætte frihedsbegrebet i alle dets former med livemusik, fællessang og nærvær. 

Medvirkende:

Signe Asmussen – Henriette Engelhart – Signe Kofoed – Jakob Seerup – Kalle Brandt – Michael Friis – Jesper Mejlvang – Henrik Billing

Lineup opdateres løbende op til begivenheden!

Hvornår:

17
sep.

16:00 - 17:30


Priser:

Adresse:

Allinge (præcis lokation følger snarest)
Relaterede events

Find andre spændende events på Bornholm.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00