Artikel

Kajak-rute: Skærgårdsruten ved Bornholm

Helligpeder (N for Hasle) – Melsted (SØ for Gudhjem)

Kajak Steen

Lokal kajakroer

www.kajaksteen.dk

Med start i det lille idylliske fiskeleje Helligpeder 3,3 km nord for Hasle, er der lagt op til en tur langs den klippefyldte bornholmske kyst hele vejen til Melsted – et lille idyllisk fiskeleje 1,5 km (luftlinie) SØ for Gudhjem.

Ruten starter med voldsomme lodrette klipper, der ved Hammershus ruin også byder på en grotte – ”våde ovn” – som man ved vindstille kan ro ind i. Efter 9 km kan man tage et hvil i Hammerhavnen inden man runder selve Hammerknuden, hvor der ved vestlige vinde kan være en del reflekssø.

På strækket mellem Hammerknuden og Melsted er kysten meget varierende med klippepartier, små sandstrande, idylliske fiskelejer og naturhavne. På NV siden af Gudhjem ligger der en lille havn, Nørresand, med landgangsmulighed på en lille ”strand”. Herfra er der kun 200 m til silderøgeriet hvor du kan nappe en ”Sol over Gudhjem” inden turen går videre de sidste 2 km. til Melsted.

Etaper

Rutens længde er cirka 32 km målt ved kystnær roning og kan inddeles i følgende etaper: Helligpeder – Hammerhavnen ca. 9 km – Hammerhavnen – Kampeløkken havn ca. 6,7 km – Kampeløkken – Bådsted ca. 7,9 km – Bådsted – Melsted ca. 8,8 km.

Der er gode landgangssteder ved Helligpeder, bolværk ved slæbested samt flydepram. Teglkaas havn, slæbested samt flydepram. Vagn Havn, slæbested samt flydepram. Hammerhavnen, sandstrand Nordlige del. Sandvig havn SØ hjørne ved Hammerodde kajakklub. Kampeløkken Havn, slæbested samt kajakkajanlæg. Mellem Kampeløkken og Tejn havn er der flere sandvige hvor landgang er mulig. Desuden Bådsted, Nørresand og Melsted. Mellem Bådsted og Nørresand er der ikke egnede landgangssteder, men det kan ske på stenstrand.

Sværhedsgrad

Det er afgørende hvilken vindretning og styrke der er gældende på dagen, hvor vurderingen af turen foretages. Ved 10m/s fra V og SV kan sværhedsgraden ved passage af Hammeren jo godt ligge ved EPP 3-4.

Seværdigheder

Ruten byder på dramatiske klippelandskaber som kun kan opleves på Bornholm. På NØ siden er ruten tillige krydret med mange små sandvige hvor landgang er mulig.De mange små fiskerlejer. De mange små privatejede havne. Jons kapel (klippehuler)
Ringebakkerne med DGI-broen og Vagnpieren. Vang med sine huse bygget ”sydlandsk” op ad skrænten. ”Pissebæk” vandfald N for Vang, bedst efter meget regn

På turen kan I opleve de dramatiske lodrette klippevæge mellem Jons kapel og Hammerknuden. Løve- & kamelhovederne neden for Hammershus. Den våde ovn lige S for Hammerhavnen. Hammershus, hvortil der er ca. 1 km gang fra naturlejrpladsen i Hammerhavnen. Stammershalle med bautastene. Helligdomsklipperne med kunstmuseet på toppen, ”sorte gryde & sorte ovn” og ”lyseklippen”. Ro gerne 2-3 m fra kysten, der er mange detaljer i klipperne som kun ses tæt på. ”Mågestolene” V for Gudhjem. Bokuld på toppen af Gudhjem med Dannebrog vejende fra bakketoppen, her malede Olaf Høst mange af sine malerier.

Våde ovn ved Hammeren, anløbes flere gange i timen af turbådene fra Hammerhavnen, så pas på og vis hensyn overfor hinanden. Landgang inde i den våde ovn frarådes!

Anløb

Allinge havn er fiskeri- & lystbådehavn, og bør IKKE anløbes. Tejn havn er en blandet fiskeri- færgetrafik,- & lystsejlerhavn og anbefales ikke til anløb. Lige indenfor den yderste mole er der plads til at 4-5 kajakker kan anløbe en lille sandstrand, men det er forbundet med besvær at komme over betonmur for at komme videre ind i havnen til fods. Gudhjem havn er en blanding mellem færgetrafik (til Christiansø) og lystbåde. Kan anløbes (der er flydepram inde i havnen) men det anbefales i stedet for at benytte Nørresand ca. 900 m derfra.

Bemærkninger

Da der på visse stræk findes umarkerede fiskenet, kan det være en fordel at have en kniv indenfor arms rækkevidde hvis man skulle sidde fast!

Da denne rute ved vestlige frisk vind og derover være en udfordring specielt på strækket mellem Jons kapel og rundt Hammeren. De lodrette klipper danner fæle refleksbølger som dog bliver mindre jo længere man roer fra kysten. Er vinden fra SV kan strækket mellem Hammerhavnen til fyret på nordspidsen også være noget udfordrende.

Rådet er derfor kun at ro turen i den varme periode og mindst to sammen, når vinden er i vest – og husk lige bugserlinien.

God tur!

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00